Közösség és nyelv

Arany János legfőbb fundámentuma a magyar nyelv – elindult az Arany János-emlékév

2017. február 21. március 12th, 2017 Nincs hozzászólás

Idén ünnepeljük Arany János születésének 200. évfordulóját. Az ünnepi év első rendezvényét az anyanyelvek  nemzetközi napján, február 21-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban szervezte az Anyanyelvápolók Szövetsége. Az Arany János-emlékkonferenciát Prőhle Gergely, a PIM új főigazgatója – távolléte miatt üdvözlőlevélben – nyitotta meg. Beszédében arra hívja fel a figyelmet, hogy Arany kreatív nyelvhasználatából a mai diákok is rengeteget tanulhatnak.

Tisztelt Elnök Asszony, Hölgyeim és Uraim!

Mint a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nagy megtiszteltetésnek tekintem, hogy az Arany János emlékév első rendezvénye a Károlyi palota falai között épp az Anyanyelvápolók Szövetségének emlékkonferenciája. Ugyanakkor nagyon sajnálom , hogy egy rövid kórházi beavatkozás miatt ma délután csak lélekben lehetek Önökkel. Amikor annyi minden történik, s a változatos megemlékezések, ünnepségek szinte összeérnek, ezekben a kapkodós pillanatokban nem szabad, hogy rutinná váljék az emlékezés. Érdemes megállni egy pillanatra, hogy belássuk az életmű részleteit, átérezzük az ünnepelt és alkotásainak viszonyát.

Azért is fontos, hogy az anyanyelvápolók emlékeznek, ünnepelnek először, mert mi más lenne Arany János életművének legfőbb fundámentuma, mint a magyar nyelv maga. Az ünnepelt legendás szókincse, ötletdús szóalkotásai korunk embere számára talán nem mindig érthetőek azonnal. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a kreatív nyelvhasználat példája vonzó legyen sok diáknak, akik a mai viszonyokra adaptálva képesek hasonló alkotó módon alkalmazni anyanyelvünket.

A nyelvi tudatosságról azért is érdemes mostanság beszélni, mert Arany János 200. születésnapja mellett a reformáció indulásának 500. évfordulóját is ünnepeljük. A reformáció kultúrtörténeti jelentősége pedig elsősorban abban állt, hogy a biblia sorait anyanyelvén ismerhette meg a művelt világ, s ezáltal a nemzeti kultúrák szédületes fejlődésnek indulhattak.

Múzeumunk számos programot tervez Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából, amelyek bemutatására a jövő héten kerül sor. Nagyon érdekesnek ígérkezik a májusban nyíló időszaki kiállításunk, mely mind történelem-filozófiai, mind irodalomtörténeti szempontból igyekszik majd bemutatni Arany sokoldalúságát. E tárlatnak is fontos eleme lesz a nyelvi találékonyság bemutatása, ezért kérem Önöket, mint akiknek a magyar nyelv iránti elkötelezettsége oly tiszteletre méltó, hogy vigyék hírét az emlékév programjainak, különös tekintettel a Petőfi Irodalmi Múzeum új kiállítására.

Tisztelt emlékező, ünneplő közönség!

Kívánok Önöknek szép, tartalmas délutánt, érezzék magukat otthon a Petőfi Irodalmi Múzeumban!

Üdvözlettel
Prőhle Gergely

Leave a Reply