Ismeret és nyelv

Átadták a Kazinczy-díjakat és a Péchy Blanka-díjakat Győrben

2014. április 27. március 18th, 2017 Nincs hozzászólás

A győri Szép Magyar Beszéd verseny záróeseményén ünnepélyes keretek között adták át idén is a Kazinczy- és a Péchy Blanka-díjakat. Kazinczy-díjat idén Batári Antal, Pásztor Sándorné és Végsőné Fazekas Aranka tanárok kaptak, Péchy Blanka-díjban pedig Hevérné Tácsik Klára és Kissné Németh Éva részesült.

Mint arról már korábban beszámoltunk, ezen a hétvégén zajlott Győrben az immár 49. alkalommal megrendezett Szép Magyar Beszéd verseny. Ennek ünnepélyes díjátadóján nemcsak a kiemelkedően teljesítő diákokat jutalmazzák Kazinczy-éremmel, hanem ezen az alkalmon adják át a Kazinczy- és Péchy Blanka-díjakat.

Pásztor Sándorné Wacha Imrétől és Szakonyi Károlytól átveszi a Kazinczy-díjat

2014-ben három olyan pedagógus vehetett át Kazinczy-díjat, akik beszédművelő szakkört vezető vagy anyanyelvi versenyekre rendszeresen felkészítő magyartanárok, és növendékeik sikereivel igazolták munkájuk eredményességét: Batári Antal, az egri Dobó István Gimnázium tanára, Pásztor Sándorné, a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium tanára és Végsőné Fazekas Aranka sátoraljaújhelyi tanár.

Batári Antal, Pásztor Sándorné és Végsőné Fazekas Aranka

Hevérné Tácsik Klára és Kissné Németh Éva

Péchy Blanka-díjban részesült továbbá Hevérné Tácsik Klára, a balassagyarmati Szondi György Szakközépiskola és Kissné Németh Éva, a mosonmagyaróvári Hunyadi Mátyás Szakközépiskola magyartanára.

Az említett díjakat a Kazinczy-díj Alapítvány – Péchy Blanka Emlékére adja át, melynek működéséről a Kerekes Barnabással, az alapítvány elnökhelyettesével készített interjúnkból tudhatnak meg többet. A Kazinczy-díjat 1963-ban alapította Péchy Blanka színművésznő, aki a díjjal olyan színművészeket, rádióbemondókat, pedagógusokat és fiatalok kívánt jutalmazni, akik igényesen, kulturáltan, anyanyelvüket példamutatóan használva beszélnek. Az első díjat Makay Margit színművésznő kapta, de az évek folyamán díjat kapott többet között Bőzsöny Ferenc rádióbemondó, Blaskó Péter színművész, Kubik Anna színművésznő, Deme László nyelvészprofesszor vagy Dunai Tamás színművész.

MTI / anyanyelvápoló.hu

Leave a Reply