Közösség és nyelv

Az Anyanyelvápolók Szövetsége a XXII. Apáczai Nyári Akadémián

22 éve szervezi meg a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete az Apáczai Nyári Akadémiát. Az idei évben 2022. július 18. és 23. között Újvidéken, a helyi Rádió és Televízió épületében rendezték meg a nyári eseményt Viola Lujza főszervezésében. A Történelem és magyarság című tanári továbbképzés előadói között Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöke, dr. Fráter Zoltán, a Magyaróra főszerkesztője és Kerekes Barnabás, a Szövetség alelnöke is szerepelt.

Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke Mindegy…? talányos címmel tartott érdekfeszítő előadást arról, hogy mindegy-e, hogy mi hagyja el a szánkat? Sok-sok élőbeszédből, rádió- és tévéműsorból vett példával szemléltette, hogy talán mégse mindegy, hogyan beszélünk.

Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke részletes beszámolót adott a Szövetség szervezte Kárpát-medencei anyanyelvi versenyekről és táborokról. A jelenlévők közösen elgondolkoztak a szervezetek közötti együttműködés lehetőségeiről is a versenyek és a magyar nyelv hete megszervezése kapcsán. Juhász Judit előadásának címe egy kárpátaljai kislány szájából elhangzott mondat volt: A magyar a hűség nyelve.

A Magyaróra című folyóirat főszerkesztője, Fráter Zoltán irodalomtörténész bemutató előadást tartott a szakfolyóiratról, amely 4. évfolyamánál jár, a szeptemberi számának témája a Biblia és öröksége lesz. A továbbképzésen részt vevő tanárok nagyszámú folyóiratot és más kiadványokat kaptak ajándékba.

Beszámoló (Viola Lujza) és képek (Lukács Attila és Lukács Áron): vmpe.org.rs

Leave a Reply