Közösség és nyelv

Az első magyar nyelv napja

2011. november 15. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

Az elmúlt hétvége a Petőfi Irodalmi Múzeumban az anyanyelv jegyében telt. Szombaton a közelmúltban elhunyt Deme László professzor úrra emlékeztek, vasárnap pedig egy állami ünnepségnek adtak helyet a Károlyi-palota impozáns termei.
Volt okunk az ünneplésre, hiszen az Országgyűlés szeptember 26-án egyöntetűen megszavazta, hogy november 13-a a magyar nyelv napja legyen. 1844-ben ugyanezen a napon fogadták el azt a törvényt, amely a magyart államnyelvvé tette. A múzeumban kiállításra került az eredeti irat. (S még egy említésre méltó dolog, hogy 1875-ben ezen a napon született Klebelsberg Kunó művelődéspolitikus, a kultúrfölény hirdetője.)

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és az Anyanyelvápolók Szövetsége által közösen szervezett eseményt E. Csorba Csilla főigazgató asszony nyitotta meg. A műsorvezető Bényi Ildikó volt, akiről kiderült, hogy nemcsak a televízióban, de egy állami ünnepségen is megállja helyét közvetlenségével és hozzáértésével.
Schmitt Pál köztársasági elnök levelét Kubik Anna színművésznő tolmácsolásában hallhattuk, aki Lukács Sándor színművésszel együtt még anyanyelvünkről szóló versekkel is megörvendeztetett minket.
Elsőként beszédet mondott Hoffmann Rózsa államtitkár asszony. Úgy vélte, hogy ez a nap január 22-ével (a magyar kultúra napja) és április 11-ével (a költészet napja) együtt egy hármas ünnepet alkot, de az már a mi dolgunk és felelősségünk, hogy méltó tartalommal töltsük meg.
Szőcs Géza államtitkár úr kapcsolódva az előtte szólókhoz a magyar észjárásról beszélt.
Grétsy László tanár úr felidézte nekünk „a magyar nyelv napjának életrajzát”, majd köszöntötte Graf Rezső elnökségi tagunkat, akinek fejében megfogant a magyar nyelv napjának ötlete.
Jankovics Marcell művelődéstörténész, filmrendező szavaink eredetéről szólt.
Végül Jókai Anna írónő vallott a nyelvvel való viszonyáról és arról, hogy a harang, ha kitépik nyelvét, csak ócskavas marad.
A hallgatóság örömére nemcsak szóval, hanem zenével is adóztattunk a magyar nyelvnek: Lovász Irén és Török Tilla énekesek népdalokkal, Pölcz Ádám ifjúsági vezetőségi tag pedig zongorajátékával.

Beszámolómat Hoffman Rózsa államtitkár asszony gondolatával zárnám, miszerint olyan világban, ahol sokaknak csak az új az érték, anyanyelvünk egy relatív állandóság lehet életünkben.
Kívánom, hogy ez még sokáig így legyen.

Erdélyi Zsófi

Videók a magyar nyelv napjáról:
Duna Tv, Híradó (november 13.) – A magyar nyelv napját ünnepelték
M1, Híradó (november 14.) – Első alkalommal ünnepelték a magyar nyelv napját
Index.hu (november 14.) – A magyar nyelv napja
M1, Ma reggel (november 14.) – A magyar nyelv napja: hagyőmányőrzés megújulva? (interjú Bencédy Józseffel)

Leave a Reply