Ismeret és nyelv

Az év szava 2010

2011. július 14. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

Idén először hirdették meg az év szavát. A szakértő bizottság részben az ajánlásokat figyelembe véve, nagyobb részben viszont a tavalyi közéletre jellemző szavakra koncentrálva határozta meg, melyek is voltak azok a szavak, amik a legjobban leírják a 2010-es évet.

Az év szava a vuvuzela lett. A szó a futball-világbajnokságnak köszönhetően került be a köztudatba, a hírekbe és ezáltal mindennapjainkba, s vált gyakorta használttá, így a szakbizottság döntésének értelmében ez a szó jellemzi legjobban a tavalyi évet.

Az év antiszava a vörösiszap-katasztrófa, amely talán a legjobban megrázta Magyarországot és ezáltal egy olyan szókapcsolat jött létre, ami eddig nem létezett.

Ám nem csak az év szava és antiszava kategóriában kerestek szavakat. Külön érdekességnek számít az év költői szava, amely a nyelv legszebb, legköltőibb szavára világít rá. A választás az aranymálinkóra esett.

Az év ifjúsági szava egy olyan felkapott szót takar, amit a fiatalság nyelvhasználatát a legjobban jellemzi. Ez a szó a lájkol, amelyet a számítógépes világból választottak ki, s egy közösségi portál révén vált népszerűvé. A „tetszikel” helyett ez az angol eredetű szó került be a nyelvhasználatba.
Talán ez az a kategória, amellyel a legkevesebb gond lesz az elkövetkezendő évek során, hiszen az ifjúság nyelvezete dinamikusan változik.

Hogy az idei, 2011-es évünket milyen szavak jellemzik, az csak az év vége felé lesz látható, ám a bizottság már most is várja a javaslatokat, ötleteket mind a négy kategóriában, az iroda@e-nyelv.hu e-mail címen. Az eredményhirdetésre a jövő év első felében kerül majd sor.

Leave a Reply