Ismeret és nyelv

Az év szava: internetadó – A SZÓ 2014

2015. január 04. március 18th, 2017 Nincs hozzászólás

Az Anyanyelvápolók Szövetsége honlapján ősszel elindítottunk egy szavazást A SZÓ 2014 címen. Azt a szót kerestük, ami az olvasók szerint a legjobban jellemzi a 2014-es évet. Szavazni kötetlenül lehetett bármire, hogy kiderüljön, mi az idei év szava. Lássuk!

Olvasóink többsége A SZÓ 2014 szavazásakor nagy részben politikai töltetű szavakat, kifejezéseket adott meg az év szavaként. Ez köszönhető valószínűleg annak, hogy a média és a sajtó idén rendkívül sokat foglalkozott politikai témákkal, így ez volt az a témakör, ami leginkább az emberek eszébe jutott.

Az év szava versenyen első helyen az internetadó végzett, de nem sokkal maradtak le a választás, változás, mutyi és a korrupció szavak sem.

Az internetadó 2008 után 2014-ben került be ismét a médiába és ezzel együtt a köztudatba. Egy olyan adónem, amely közvetlenül az internetszolgáltatásra és annak használatára vetettek volna ki. Először 2008-ban a második Gyurcsány-kormány idején tettek kísérletet a bevezetésre. Ekkor a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozását szolgáló „kulturális járulék” kiterjesztése lett volna az üres adathordozók után fizetendő járulék helyett. 2014-ben a harmadik Orbán-kormány egy új formában próbálta meg bevezetni az internetadót. A távközlési adó kiterjesztésének szánták. Minden megkezdett gigabájtnyi adatforgalom után 150 Ft-ot kellett volna fizetnie az interneszolgáltatóknak. Az internetadót végül egyik kormány sem vezette be.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Internetad%C3%B3

Leave a Reply