Közösség és nyelv

„Az ügy szeretete összefűzi a nemzedékeket is.”

2012. szeptember 30. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

Ismét megtelt a Baár-Madas Református Gimnázium díszterme szeptember 22-én, szombaton. A helyi csoportok hagyományos évnyitójára az ország számos pontjáról nagy számban érkeztek fiatal nyelvművelők, általános és középiskolás diákok, tanáraik, egyetemisták és az anyanyelv iránt érdeklődők.A megbeszélésen először Kováts Dániel nyugdíjas főiskolai tanár, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnökségi tagja köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte az Anyanyelvápolók Szövetségére leginkább jellemző, a mások iránti nyitottságot, továbbá hangsúlyozta, hogy a barátság a legerősebb támasz a mai társadalomban. „Az ügy szeretete összefűzi a nemzedékeket is” – fogalmazott a tanár úr.

Matula Ágnes televíziós szerkesztő már arról szólt, hogy a Duna Televízióban megváltozik a Nyelvőrző című anyanyelvi program műsorideje. A magazin ezentúl a Lyukasóra című műsor részeként jelentkezik, 2 hetente az eddigi 26 perc helyett 6 percben. A Nyelvőrző léte ezáltal veszélybe került, de Matula Ágnes reméli, hogy januártól ismét a megszokott időtartamban láthatják a programot az érdeklődők.

Maróti István, az Anyanyelvápolók Szövetségének főtitkára hangsúlyozta: az anyanyelvet csak akkor lehet ünnepelni (A magyar nyelv napját november 13-án tartjuk), ha lesz Nyelvőrző. Örömteli hírként említette, hogy Budapesten a József körút 85. szám alá kerül majd egy Deme László-emléktábla, ugyanis a tavaly elhunyt nyelvész sokáig itt élt, ahogyan korábban Lőrincze Lajos is.

Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének társelnöke, az előttünk álló időszak anyanyelvi rendezvényeiről beszélt, melyek hagyományosan megrendezésre kerülnek.

Az évnyitó tanácskozás egyik fő programpontja a nyári táborok pillanatainak felidézése. Akik ott voltak a a IV. Aranka György Anyanyelvi Táborral együtt tartott XX. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Táborban, azoknak kiemelkedően fontos volt ez az évnyitó tanácskozás, hiszen itt tekinthették meg az idei nyári, zsoboki táborról készült két kisfilmet: a szokásos képvetítést és a majd’ egész estés tábori filmet.

A találkozó idén is Péchy Blanka sírjánál zárult, ahol a 118 éve született mozgalomalapítóra emlékeztek.

Brézai Zoltán

Leave a Reply