Közösség és nyelv

Az út Csongrádtól Széphalomig – 25 éves az ifjúsági anyanyelvi tábor

25 évvel ezelőtt indult el az Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor Csongrádon. Azóta minden évben megrendezi az Anyanyelvápolók Szövetsége a középiskolásoknak és a tagozat ifjúsági tagjainak a tábort, ahol szakmai előadásokon, játékos foglalkozásokon vehetnek részt a viselkedés- és magatartáskultúra jegyében, az anyanyelv központi ügye közé szerveződve, közösséget építve. A 25. évforduló alkalmából az idei tábor ideje alatt kiállítás is nyílt Széphalomban A Magyar Nyelv Múzeumában.

1993. július 6-án a csongrádi Batsányi János Gimnáziumban Dr. Deme László professzor úr nyitotta meg az Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábort. A tábor ötlete Kerekes Barnabás középiskolai tanártól származik, aki Fábián Györggyel és Fábiánné dr. Szenczi Ibolya tanárnővel karöltve kezdte meg a tábor szervezését 25 évvel ezelőtt.

Fábiánné dr. Szenczi Ibolya maga rajzolta kézzel a tábori logót. Visszaemlékezésében elmondta nekünk, hogy Deme László professzor úr kiemelte, hogy a logónak egy hibája van: hiányzik előle az, hogy ez volt az első. Igaza is lett, hogy nem az egyetlen tábor volt az 1993-ban megtartott 3 napos tábor.

„A reggeli után 9 órakor kezdődtek a nyelvészeti előadások. Először Dr. Deme László professzor úr magyarázatait hallgathattuk meg. Többek között Vörösmarty Mihály Szózatát elemezte.

Mindez azért is volt különleges, mert ezt a fajta megközelítési módot egy tankönyvben sem lehet megtalálni.

Előttünk a költeménnyel, jegyzetelések lázában próbáltunk minél több dolgot megjegyezni, hiszen mindenki arra törekedett, hogy a lehető legteljesebb formában vigye haza a hallottakat, hogy társainak elmondhassa, s hogy mások is megtanulhassák, ha nem is lehettek itt.

Dr. Wacha Imre tanár úr viselkedési kultúránk, beszédünk, külső jegyein között állított fel összefüggéseket. A szellemi műveltség fontos és nélkülözhetetlen szerepéről mindennapjainkban, egyéniségünk kiforrásában, gondjaink értékelésében egyaránt. A generáció különbségekről, a társadalmi erkölcsök és normák megváltozásáról, s még nagyon sok érdekes dologról.

Délután látogatás tettünk Ópusztaszeren, a Nemzeti történeti Emlékparkban, ahol a gimnázium diákjai beszéltek a régi tárgyak, eszközök rendeltetéséről.”

Fábiánné Dr. Szenczi Ibolya az első táborról, 1993. július 7.

A tábor szülőföldje: Csongrád

Az Országos Ifjúsági Anyanyelvi Táboroknak 14 éven keresztül Csongrád adott otthont. A tábor során több előadó rendszeresen is megfordult minden évben az ifjúság körében: Dr. Deme László, Fábiánné Dr. Szenczi Ibolya, Wacha Imre, Kerekes Barnabás, Maróti István, Bánffy György, Karsainé Horváth Klára és még sokan mások állandó meghívott előadónak számítottak.

Kirándulások

A tábor kirándulásai közül hagyománynak számított, hogy Ópusztaszerre, a Nemzeti Emlékparkba ellátogatnak a tábor lakói. A 14 év során több alkalommal és részt vettek a táborozók a Szegedi Szabadtéri Játékok egyik előadásán, hajóztak a Tiszán, ellátogattak Hódmezővásárhelyre, Tiszaalpárra.

„Csongrád olyan, mint egy nagy varázsgömb: amikor megérkezem ide és meglátom a vasútállomáson mosolygó-integető Ibolya nénit, János bácsit, Sinkó Gabit, meghallom a jól ismert hangokat: elfelejtem minden addigi dolgomat, és úrrá lesz rajtam, amit csak így lehet leírni: a »Csongrád-érzés«.”

Részlet Reizer György leveléből, 2006. augusztus 23.

„Az ópusztaszeri és szegedi kirándulásokról sem feledkezhetem meg, melyek csak szinesítették az amúgy is sűrű, ám érdekes programot.”

Részlet Balla Tímea (Avasi Gimnázium, Miskolc) leveléből, 2003. augusztus 24.

 

Anyanyelvi játékok minden mennyiségben

A 25 év alatt a tábor rengeteg különleges programmal készült a táborozóknak: az előadók tartottak előadást a Tiszán, a táborozók 1998 óta vehetnek részt akadályversenyen. 

“Az akadályversenyen és a Grétsy tanár úr által irányított vetélkedőn próbára tehettem magam, ráadásul mindkét esetben kellemes baráti kapcsolatok alakultak ki a csapattagok és a csoportok között is.” Részlet Nagy Marianna (Krúdy Gyula Gimnázium, Nyíregyháza) leveléből, 1999. augusztus 24.

 

Grétsy László népszerű műsora, az Álljunk meg egy szóra akkoriban nagy sikert aratott. A tábor vendége volt több alkalommal tanár úr, egy alkalommal pedig Vágó Istvánnal együtt tartották meg népszerű műsorukat, élőben.

Bordi András, a Magyar Rádió egykori bemondója 1997-től vendége a tábornak. Egy alkalom kivételével azóta minden táborban jelen van és játékos, énekes foglalkozást tart.

A vándorévek

2008 és 2013 között vándortáborrá alakult az anyanyelvi tábor: minden évben más-más helyszínen jártak a táborozók: Győr, Vác, Balassagyarmat, Pécs, Zsobok, Miskolc. 2012 különleges év volt: a tábor 20. évfordulója alkalmából együtt zajlott a kalotaszegi Zsobokon a IV. Aranka György Anyanyelvi Táborral.

A jelen: Széphalom

2014-ben a tábort először rendeztük A Magyar Nyelv Múzeumában, Kazinczy szülőföldjén. A sátoraljaújhelyi városvezetés és a múzeum visszavárták a tábort. Azóta a tábor helyszíne Széphalom.

A kiállításról

A kiállítás 2017. augusztus 5-13. között volt látható A Magyar Nyelv Múzeumában. Az alábbi galériában ebből mutatunk ízelítőt. 

A kiállítást összeállította:
Muszka Ágnes – Dr. Orosz Tamás – Terjéki Tamás

Köszönet az archív anyagokért és a segítségért:
Fábiánné Dr. Szenczi Ibolya, Kerekes Barnabás, Nyiri Péter, Nagy Zoltán, Dr. Reiser György Lukács, Muszka Sára

Támogatóink:
Anyanyelvápolók Szövetsége, Emberi Erőforrások Minisztériuma, PIM – A Magyar Nyelv Múzeuma

 

Leave a Reply