Közösség és nyelv

Barátságos mérkőzések – 26. Péchy Blanka-emléknap

2014. december 08. november 18th, 2020 Nincs hozzászólás

Szombaton 26. alkalommal rendezték meg a Péchy Blanka-emléknapot a Gundel Károly Vendéglátóipari Szakközépiskolában. A nagy múltra visszatekintő eseményre idén is számos iskola képviselői utaztak a fővárosba. Az idei alkalom azért is különleges volt, mert a szokásos találkozó mellett a Beszélni nehéz! című rádióműsor 1000. adását is megünnepelhettük.

A megnyitón először Kóbor Zoltán, a Gundel igazgatója köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, hogy a rendezvény inkább tekintendő baráti találkozónak, mint versenynek. Ezután a szakközépiskola diákjai adtak műsort, melyben megismertették Péchy Blanka életét, majd két humoros felvétellel mutatták be a magyar nyelv sokszínűségét. Darvas Iván és Kiss Manyi Távirat című jelenete remek példáját mutatta a mozgalomalapító híres mondatának: „Beszélni nehéz!”. A másik bejátszásban Sinkovits Imre előadásában hallgathatták meg a jelenlévők az Édes, ékes apanyelvünk című verset.

A műsor után Kerekes Barnabás beszélt a mozgalom múltjáról és jelenéről. Az alapító Péchy Blanka elhivatottságát, a magyar nyelv ügyéhez való hűségét és szép színpadi beszédét példaként állította a fiatalok elé. Archív felvételről néhány verset is meghallgathattunk a művésznő előadásában. Kerekes tanár úr arra is felhívta a figyelmet, hogy a Beszélni nehéz! az egyik legrégebbi magyar rádióműsor, 813 adást élt meg, majd jogutódja, a Szóról – szóval növelte a számot a bűvös ezerre.
Vadász Zsuzsa, a műsor jelenlegi szerkesztője a közösségi élményt emelte ki, ami az együtt hallgatás során összekapcsolja a mozgalom tagjait. Ezt az élményt élhették át a találkozó résztvevői is, amikor együtt hallgattuk meg a születésnapos adást.
Végül egy rövid bejátszás erejéig megemlékeztünk a rádióműsor és a mozgalom másik nagy alakjáról, Deme Lászlóról is. Kerekes Barnabás ismét a példamutatást hangsúlyozta: szerinte Péchy Blanka és Deme professzor úr is követendő példa lehet mindazoknak, akik keresik az életük értelmét.

A megnyitó után a vendéglátó iskola jóvoltából egy gyönyörű és ízletes tortával is megünnepelhettük az 1000. adást, majd elkezdődtek a versenyek. A diákok öt területen – versmondó, helyesírási, hangsúlyjelölő és szépkiejtési versenyen, valamint anyanyelvi csapatvetélkedőn – mérhették össze tudásukat és felkészültségüket. A színvonalas és nemes versengésen a következő eredmények születtek:

Versmondóverseny:

 1. Mirájder Katalin (V. István Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium, Sátoraljaújhely)
 2. Barna Pap Bianka (Móra Ferenc Gimnázium, Kiskunfélegyháza)
 3. Vámos Áron (Kazinczy Ferenc Gimnázium, Győr)

Helyesírás:

 1. Lantos Viktória (Móra Ferenc Gimnázium, Kiskunfélegyháza)
 2. Kovács Róbert Bence (Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakiskola, Szeged)
 3. Deregi Linda Kitti (II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium, Kiskunhalas)

Hangsúlyjelölés:

 1. Végh Zsuzsanna (Baár-Madas Református Gimnázium, Budapest)
 2. Kocsis-Péter Krisztina (Dózsa György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Kiskunmajsa)
 3. Borbás Nóra (Dózsa György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Kiskunmajsa) és Kavecsánszki András (Weiss Manfréd Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Csepel)

Szépkiejtés:

 1. Jankovszki Réka (Móra Ferenc Gimnázium, Kiskunfélegyháza)
 2. Orosz Fábián (V. István Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium, Sátoraljaújhely)
 3. Szabó Lívia (Kazinczy Ferenc Gimnázium, Győr)

Anyanyelvi csapatverseny:

 1. Nyelvhatár Nyelviskola, Szentgotthárd
 2. Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium
 3. Miskolci Avasi Gimnázium

A megemlékezés, ünneplés és versenyzés után reményeink szerint minden résztvevő diák és tanár szép élményekkel, a találkozások, beszélgetések és mosolyok örömétől feltöltődve térhetett haza.

Dömötör Andrea

Leave a Reply