Közösség és nyelv

„Be kell hordanunk a szavakat!” – nyelvi-néprajzi értékmentés a 21. században

2017. február 09. március 12th, 2017 Nincs hozzászólás

„Minden egyes szót – a tájszavakat is – össze kell gyűjteni, mert bármily veszedelem után a megőrzött szavakból újrateremthetjük a való világot.” – olvashatjuk Szathmári István egy korábbi írásában is. A Magyar Nyelv Múzeumáért Alapítvány most pályázatot hirdet „Be kell hordanunk a szavakat!” Nyelvi-néprajzi értékmentés a 21. században című kezdeményezéséhez.

A népnyelv, nyelvjárási szavaink, népi szólásaink, közmondásaink anyanyelvünk kincsei, fontos, hogy megőrizzük és továbbadjuk, továbbvigyük ezeket az értékeket. A Magyar Nyelv Múzeumáért Alapítvány programjával arra buzdít mindenkit, hogy tudatosan használják nyelvüket, éljenek a tájszavakkal, szűkebb környezetük szóhasználatával, a magyar nyelv gazdagságával, és ezáltal büszkén vigyék magukkal őseik nyelvi örökségét.

E kezdeményezés részeként hirdetünk mém- és szlogenalkotó pályázatot.

Olyan mémeket, illetve szlogeneket várunk, amelyek arra ösztönöznek, hogy kutassuk, őrizzük meg, adjuk tovább nagyszüleink, szüleink tájszavait, sajátos népi fordulatait, imádságait, népnyelvünk kincseit.

A gondolkodásban segíthet mottónk – Kányádi Sándor Noé bárkája felé című versének részlete:

„Be kell hordanunk, hajtanunk mindent.
A szavakat is. Egyetlen szó,
egy tájszó se maradjon kint.
Semmi sem fölösleges.”

A pályázatokat 2017. február 28-ig várják az info@nyelvmuzeum.hu címre. A munkákat szakmai zsűri bírálja, a győzteseket értékes könyv- és tárgyjutalommal díjazzuk (két kategóriában: mém és szlogen), és alkotásaikat bemutatjuk honlapunkon, valamint a nyelvmúzeum rendezvényein. További információ a megadott e-mail címen és a 06-47-521-236 telefonszámon kapható.

Leave a Reply