Kultúra és nyelv

Bemutattuk Fráter Zoltán Magyar író, magyar nyelv című kötetét

2021. július 21-én a Három Szerb Kávéházban bemutattuk Fráter Zoltán Magyar író, magyar nyelv – etűdök az elmúlásra című kötetét.

Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöke köszöntője után Fráter Zoltánnal Blankó Miklós, az MNYKNT főtitkára beszélgetett. A beszélgetés közben Rajkai Zoltán színművész felolvasott a kötetből. Cservenka Judit alelnök pedig zárszót mondott.

Hogyan lehet elviselni az önmaga ellen forduló test burjánzó támadását? Mi adhat erőt a tartós fenyegetettségben? Midőn a viszontagságok reám rohannak, s nem lelek oltalmat előlük e földön, érzelmes utazó módjára más utat választok. A göröngyös vagy meredek csapásról rátérek „azon bársony, sík ösvényre”, amelyet a képzelet hintett be rózsabimbóival. S mivel a mennyországhoz képest világosabb fogalmat alkottam magamnak az Igazaknak otthont adó eliziumi mezőkről, reménykedve odaigyekszem. Hátha megtalálom barátaimat, e kötet többször is megszólított glóriásait, és velük lehetek, amint Karinthy áldást osztva emeli kezét a Centrál ablaka mögül, Kosztolányi a budai alagútnál mosolyra méltat, s Krúdy dörmögve hátba vág az óbudai éjszakában. A kötet olvasmányos stílusban írt rövidprózái – „etűdök az elmúlásra” – tárca, kisesszé, arcképvázlat, anekdota formáját öltő vallomások az anyanyelv és a magyar irodalom szeretetéről.

Magyar író, magyar nyelv könyvbemutató

Balról jobbra:
Rajkai Zoltán, Fráter Zoltán, Juhász Judit, Blankó Miklós, Cservenka Judit

Kisfilm: https://www.facebook.com/mnyknt1970/videos/543595106696221

További képek és kisfilm az MNYKNT honlapján és Facebook-oldalán látható.

Blankó Miklós