Közösség és nyelv

Beszámoló a közgyűlésről

2013. július 11. október 30th, 2021 Nincs hozzászólás

Az Anyanyelvápolók Szövetsége június 29-én tartotta rendes közgyűlését a Petőfi Irodalmi Múzeumban, Budapesten.

A Himnusz eléneklése után Juhász Judit, a Szövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket. A közelmúltban elhunyt főtitkárra, Maróti Isvánra rövid mozgóképes összeállítással emlékeztek a jelenlevők. Ezt követően az elnök asszony számolt be az elmúlt fél év eredményeiről. Kiemelte, fáradságos munka árán, az elnyert páláyzatoknak és a támogatóknak köszönhetően sikerült stabilizálni az egyesület pénzügyi helyzetét, s az elmúlt események kifizetésén túl a jövőbeli rendezvények fedezete is rendelkezésre áll.

A jó híreket Balázs Istvánné is megerősítette részletes pénzügyi beszámolójában. A Szövetség megfelel a közhasznú szervezetekkel szemben támasztott követelményeknek, ezt az elmúlt évről szóló közhasznúsági jelentés is alátámasztja.

Az Ellenőrző Bizottság elnöke, Müller Ferencné felhívta a figyelmet a házipénztár működésének szigorúbb szabályozására, valamint arra, hogy a gyakoribb könyvelés átláthatóbbá tenné a pénzmozgásokat. Megemlítette: a 2012. évi 1%-felajánlásokból származó bevétel kevesebb volt, mint a korábbi évek hasonló forrásai. Mindent összevetve rendben találta a Szövetség múlt évi működését.

A második félév programjait Kerekes Barnabás társelnök sorolta fel. Idén is lesznek anyanyelvi táborok: Balatonbogláron az általános iskolásoknak, Cegléden a körvezetőknek és Miskolcon a fiatal anyanyelvápolóknak. A Georgius Aranka Társaság ötödik alkalommal szervez anyanyelvi tábort a határon túli ifjúságnak Zsobokon. Az őszi rendezvények (az Ifjúsági Tagozat évnyitó tanácskozása, a Péchy Blanka-emléknap, az ifjúsági parlament, a magyar nyelv napja, a Kazinczy-gála) idén is a megszokott naptári rendben zajlanak majd.

Rövid szünet után Terjéki Tamás és Orosz Tamás, a Szövetség titkárai részletesen ismertették az Alapszabály – más hatályos jogszabályok miatt szükséges – módosításait, valamint előterjesztették a tagoktól érkezett javaslatokat is. A jelenlevők is megfogalmazták észrevételeiket és felhatalmazták az ügyvezetőket a megkezdett munka folytatására.

A napirend utolsó pontjaként a Közgyűlés megerősítette pozíciójukban a decemberi tisztújításkor megválasztott vezető tisztségviselőket.

Orosz Tamás

Leave a Reply