Közösség és nyelv

Beszámoló a szegedi Kazinczy-versenyről

2019. március 15. március 25th, 2019 Nincs hozzászólás

A hagyományokhoz híven iskolánk, a Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája idén is megrendezte a Kazinczy-verseny Csongrád megyei döntőjét. Az eseményre 2019. március 1-én került sor.


Az egész napos rendezvény előkészítése már januárban elkezdődött a verseny meghirdetésével, de a legfontosabb tennivalók február utolsó két hetére maradtak. A megmérettetésre 23 iskolából 43 tanuló jelentkezett. Mindannyian kaptak kézműves technikával készített ajándékot és emléklapot. Ezenkívül kiállítással idéztük fel az elmúlt évek versenyeinek emlékezetes pillanatait.

Maga a verseny a regisztráció után az ünnepélyes megnyitóval kezdődött. A műsor és a köszöntő szavak elhangzása után a versenyzők megismerhették a verseny lebonyolításának menetét és szabályait, majd az írásbeli fordulóval lekezdődött a megmérettetés. A versenyzők a Beszélni nehéz! című rádióműsor jelölési rendszerét felhasználva jelölték egy rövid szövegrészlet hangsúlyait. Ezután a szabadon választott szövegek felolvasása következett két helyszínen: külön versenyeztek a gimnazisták, és külön a szakképző iskolák diákjai.

A verseny szünetében a vendéglátók állófogadásra invitálták a résztvevőket, A finom falatok elfogyasztása előtt Kerekes Barnabás zsűrielnök mondott köszöntőt.
A verseny folytatásaként a diákokra egy újabb, addig ismeretlen szöveg felolvasása várt – rövid felkészülés után. Amikor mindkét kategória versenyzői befejezték az előadást, a zsűri tanácskozni kezdett, a diákok pedig egy vidám anyanyelvi játékon vehettek részt. A feladatokat a Gábor Dénes Szakgimnázium anyanyelvi szakkörének tagjai állították össze, és a jó hangulatú vetélkedőt is ők vezették.

Az eredményhirdetés előtt mindkét zsűri részletesen értékelte a versenyt. A tapasztalatok mellett elhangoztak olyan tanácsok is, amelyek segíthetik a tanulók további felkészülését. A Csongrád megyei döntő győztesei – kategóriánként az első három helyezett – könyvjutalmat és oklevelet kapott. A győri országos döntőbe négy szegedi és négy megyei versenyző jutott.

A Kazinczy-verseny Csongrád megyei döntőjének megrendezését segítette az Anyanyelvápolók Szövetsége. Így méltó körülményeket tudtunk teremteni az egyik legfontosabb anyanyelvi verseny lebonyolításához. Ez volt a huszadik alkalom iskolánkban. Reméljük, hogy a kollégák lelkesedése töretlen marad, a lehetőséget is megkapjuk, és lehet huszonegyedik, vagy akár még több verseny. Folytatjuk, amíg lehet.

Némethné Balázs Katalin
szervező

Leave a Reply