Közösség és nyelv

Beszámoló az áprilisi elnökségi ülésről

2013. április 29. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

Az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöksége április 23-án tartotta soron következő elnökségi ülését Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
A tanácskozást Juhász Judit elnök nyitotta meg. Köszöntő szavai után a jelenlévő elnökségi tagok egyperces néma csenddel emlékeztek meg Maróti Istvánról, a Szövetség közelmúltban elhunyt főtitkáráról.

Balázs Géza ügyvezető elnök beszámolt a rendezvényekről, amelyeken a Szövetség az elmúlt időszakban rendezőként, támogatóként jelen volt (a Kazinczy-díj Alapítvány gálája, a győri középiskolai Kazinczy-verseny), valamint szót ejtett a Petőfi Irodalmi Múzeum és a széphalmi A Magyar Nyelv Múzeuma gördülékenyen lezajlott szervezeti egyesüléséről. Ezt követően a Szövetség alapszabálya módosításának körülményeiről, lehetőségeiről esett szó. Ügyvezető elnök úr kérte a jelenlévő elnökségi tagokat, hogy hatalmazzák fel az ügyvezető elnökséget az alapszabály módosításának előkészítésére. A végleges szöveget egy júniusban összehívott, rendkívüli Közgyűlés fogadhatja el.

Muszka Ágnes elnökségi tag az ifjúsági tagozat hagyományos megszervezett rendezvényeiről, valamint a Szövetség internetes megjelenéséről számolt be. Az ifjúsági tagozat tagjai képben és hangban folyamatosan dokumentálják a Szövetség rendezvényeit, és videó-összeállítások formájában teszik közzé a Szövetség weboldalán (http://www.anyanyelvapolo.hu). Emellett egyre növekvő népszerűségnek örvend a Facebook-oldal (https://www.facebook.com/anyanyelvapolo), amelyre minden nap valamilyen hír, beszámoló vagy játék kikerül.

Az elnökségi ülés további részében Szitás Benedek, a Miskolci Egyetem oktatója vetette fel javaslatát a jogszabályok nyelvezetének magyarításáról, valamint egy – a Szövetség keretein belül működő, de az illetékes minisztériumokkal együttműködő – jogi-nyelvészeti albizottság létrehozásáról. Az elnökségi tagok megvitatták a felvetést, támogatásukról biztosították az ügyet, és felkérték Szitás Benedeket, hogy fogalmazzon levelet az Országgyűlés elnökének.

Az elnökség jövőbeni támogatásáról biztosította továbbá az ELTE oktatóinak kezdeményezését egy családi nyelvművelő kiadvány létrehozásáról.

Az ülést Juhász Judit elnök szavai zárták.

Pölcz Ádám

Leave a Reply