Közösség és nyelv

Beszédművelők családi találkozója

2014. június 06. március 18th, 2017 Nincs hozzászólás

Szombaton 35. alkalommal rendezték meg a Beszélni nehéz!-körök országos találkozóját a Baár-Madas Református Gimnáziumban. A családi találkozóként és anyanyelvápoló Csíksomlyóként is gyakran emlegetett, nagy múltú eseményen idén is számos beszédművelő kör képviseltette magát.

Emlékezés az alapítókra

A jelenlévők először megemlékeztek a mozgalom alapítóiról, Péchy Blankáról és Deme Lászlóról. Az ő gondolataikról és tevékenységükről szóló összeállításból nem csak a Beszélni nehéz!-mozgalom történetéről tudhattunk meg többet, hanem egyúttal (újra) figyelmeztethettük magunkat arra is, hogy mi is az, ami valójában összeköt bennünket. A Péchy Blanka által mindig nagybetűvel írt ÜGYhöz való ragaszkodás mellett az a különleges kötelék is összefogja a mozgalom tagjait, amit mi rendre családinak nevezünk.

Az emlékezés után Vadász Gusztávné tanárnő számolt be a Beszélni nehéz!-t felváltó Szóról-szóval című rádióműsor helyzetéről. Elmondta, hogy bizakodva tekint a jövőbe, úgy látja, vannak lelkes fiatalok, akik továbbviszik majd a hagyományt. Ezen kívül ő is kiemelte a mozgalom családias jellegét, szerinte az tart minket össze, hogy figyelünk egymásra, és mindenki fontos nekünk.

A tájnyelv mint a nyelvi sokszínűség egyik pillére

A találkozó Kiss Gábor, a Tinta Kiadó igazgatójának előadásával folytatódott. A szövetség programjainak idei közös témája a tájnyelv. Ezúttal is a tájszavakról és tájszótárakról hallhattunk. Kiss Gábor leginkább arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyre inkább egységesülő világunkban mennyire fontos megőrizni a sokszínűséget, például a nyelvhasználatban is. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a tájnyelvek értéket képviselnek, sőt, szívesen bekapcsolódtak egy rögtönzött tájszógyűjtésbe, ahol ki-ki megosztotta a többiekkel saját szülőföldjének jellemző kifejezéseit.

Végül, a hozzászólások során több körvezető pedagógus és szakkörös fiatal is bemutatkozott. A felszólalások hamarosan inkább kötetlen beszélgetéssé alakultak, ami a hivatalos program után, a tea és a pogácsa mellett is folytatódott.

Nagy családunk, sport szaknyelven szólva, szenior korba lépett. Több generációt is felnevelt már. Remélem, még sok hasonló találkozón át meg tudjuk őrizni majd az életerejét. A beszédművelők találkozója szombati üzenetét legjobban Péchy Blanka fogalmazta meg, egyetlen szóban: „Folytassátok!”.

Dömötör Andrea

Leave a Reply