Játék és nyelvSzemle

Bölcs tanácsok – könyv és kvíz régi magyar közmondásokkal, szólásokkal

2014. november 29. december 1st, 2014 Nincs hozzászólás
Tinta Kiadó - Bölcs tanácsok

Nemrég jelent meg a Tinta Kiadónál a Bölcs tanácsok – 4000 közmondás, szólás a Czuczor–Fogarasi-szótárból című kötet Az ékesszólás kiskönyvtára sorozat 33. köteteként.  A több mint 200 oldalas könyv szerkesztői – Kiss Gábor és Kiss Bernadett – a régi, ám még ma is használatos közmondásokat, szólásokat gyűjtötték össze 112 000 címszót tartalmazó, A magyar nyelv szótárából. Ehhez kapcsolódik a cikk végén található kvízünk is!

Hogyan kerülnek közmondások, szólások a Czuczor–Fogarasi-szótárba?

Sokan nem is gondolnák, hogy a magyar nyelv első, tudományos igénnyel, Czuczor Gergely és Fogarasi János által készített 6 kötetes értelmező szótárba nem csupán szavak, hanem nagyobb lexikai egységek, szókapcsolatok, szólások és közmondások, összefoglaló nevükön frazémák, is bekerültek.

A szótár szerkesztői már a bevezetőben is jelezték, hogy a nyelv fontos elemét képezik a szavaknál nagyobb lexikai egységek is: „Van szó, mely értelmét csak összeköttetésben változtatja, az ilyet mind előhordani lehetetlen, a nevezetesebeket és divatosabbakat azonban, valamint példabeszédeket, és saját szólásokat is maguk helyén elő kell adni, p. o. végén csattan az ostor, azaz, a dolgot a vége határozza meg”. (I. kötet 6. oldal)

5200 frazémasor és ma már nem használt szavak a szótárban

A Tinta Kiadó munkatársai nem kevesebbre vállalkoztak, minthogy kigyűjtik és rendszerezik A magyar nyelv szótárában lévő közmondásokat, szólásokat. Mintegy 3950 alkalommal találtak km (közmondás) jelzettel ellátott nyelvi adatokat, mindemellett pedig megkeresték azokat is, amelyeket nem jelöltek így a szótár szerkesztői. A Bölcs tanácsok kötet tehát 5200 frazémasort tartalmaz, 2547 címszó alá rendezve.

A helyesírást tekintve megtartották az eredeti írásmódot, de néhány esetben, a jobb érthetőség miatt közelítettek a mai helyesíráshoz. Külön jelölték a régies vagy ma már nem használatos szavakat, a vagylagos alakokat, szóvariációkat és minden esetben átvették a szótárból a jelentésmagyarázatokat is.

Érdekes lehet számunkra pl. a Fürge leány, mint a pereszlén. A pereszlén szó az orsó részét jelenti. De a Kinek a kása megégette a száját, a tarhót is fújja esetében megtudhatjuk, hogy a tarhó egy joghurtszerű tejtermék.

Érdemes hát fellapozni ezt a kis szótárt, mivel a közmondásokban, szólásokban megfogalmazott bölcsességek, jótanácsok ma is követendő példaként, vagy éppen figyelmeztetésként szolgálhatnak számunkra.

Kitalálod mi mit jelent?

Most pedig teszteld tudásod! Az alábbi kvízben olyan közmondásokat, szólásokat gyűjtöttünk össze a Bölcs tanácsok című kötetből, amelyben a már fentebb is említett régies, vagy ma már nem használt szavak jelentését kell kitalálni. Vajon sikerül? Próbáld ki és írd meg nekünk hozzászólásban! Jó szórakozást!

 

A Bölcs tanácsok kötet 20% kedvezménnyel megvásárolható a Tinta Kiadó webáruházában. Katt ide!

Terjéki Tamás, Muszka Ágnes

Leave a Reply