Szemle

Boszorkányos hajsza a szófajok világában – Mesélő nyelvtan 2.

Mesélő nyelvtan

Folytatódik a kaland a Hangok földjén, ahol még nem egészen boldog mindenki. Így a szereplők nagy kalandba kezdenek, átutazzák a Szófajok szigettengerét, és beutazzák a Főnevek, a Melléknevek és az Igék Birodalmát. Megjelent a Móra Könyvkiadónál Balázs Ágnes Mesélő nyelvtan című nagy sikerű könyvének 2. kötete.

A Mesélő nyelvtan első kötete egy évvel ezelőtt jelent meg. A második rész harminc fejezetből épül fel, amelyben a szöveg mondataival, szavaival kell megoldani játékos feladványokat.

A feladatok a mondattípusokhoz, szavakhoz kapcsolódnak, de néhányszor találkozunk rajzolós, színezős feladatokkal is. E feladatok elősegítik a gyermekek kreativitását, fantáziáját.

A mondattípusos feladatoknál sokszor előfordul, hogy a szövegből idézett mondatokat kell csoportosítani vagy az írásjelet pótolni a végéről.

A szavakat legtöbbször szótagolni, szórend alapján sorba rendezni kell, de szinonimakeresőt is találunk a megoldani valók közt. Összetettebb feladatnak bizonyul egy mondat szavait szétválasztani,

például: Nemmegmondtamhogybefogodaszádnemmegmondtam, Aztakarodhogyelraboljanakmegkínozzanakfelkoncoljanakazokafenevadak

Minden fejezet végén találunk egy Meséld el! nevű feladatot, melynek lényege, hogy a kérdések segítségével kell az adott epizódban szereplő történéseket felidézni. Ez a feladat segíti a szókincs-bővítést, valamint szövegértést egyaránt.

A könyvhöz hanganyag is tartozik , amely szintén hozzájárul a magyar nyelvtan elsajátításához.

Balázs Ágnes Mesélő nyelvtan könyvsorozatának második kötete a 3. osztályos tananyagra épül, de felsőbb korosztálynak is kiváló ismétlésképpen. A könyv az Anyanyelvápolók Szövetsége ajánlásával jelent meg.

A könyv a Móra Könyvkiadó honlapján 25% kedvezménnyel megvásárolható.

Muszka Sára

Leave a Reply