Közösség és nyelv

Civilek és nyelvészek a nyelv térbeli változatosságának megjelenítésében

Szeptember 6. és 8. között rendezte meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 22. Élőnyelvi Konferenciát. A konferencia második napján Civilek és nyelvészek a nyelv térbeli változatosságának megjelenítésében címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést. A beszélgetésre az Anyanyelvápolók Szövetsége képviseletében Blankó Miklós kapott meghívást, aki Kovács Ákossal, a Szaval a jó öreg csallóközi szerzőjével és Fazakas Noémivel, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatójával válaszolt Szabó Gergely, az ELTE tanársegédje kérdéseire.

Blankó Miklós elmondta, hogy az anyanyelvápoló-nyelvvédő körökben nemigen találkozik a nyelvjárási beszéd negatív megítélésével. A nyelvi stigmatizáció (nyelvi megbélyegzés) manapság sokkal inkább a fiatalok nyelvére irányul. Kiemelte, hogy az Anyanyelvápolók Szövetsége a Magyarságkutató Intézettel közösen minden év december 1-jén, a magyar nyelvjárások napján szakmai eseményt szervez, illetve hogy az Édes anyanyelvünk és a Kazinczy-versenyeken a nyelvjárási beszéd mint érték jelenik meg.

A beszélgetés résztvevői felhívták arra is a figyelmet, hogy a legfrissebb szociolingvisztikai eredményeket hirdető, szélesebb körű ismeretterjesztő-tudománykommunikációs tevékenységre szükség volna – ennek érdekében a nyelvtudomány képviselőinek és az anyanyelvápoló civil szervezeteknek szorosabb összefogására van szükség.

Leave a Reply