Ismeret és nyelv

Családi kincseink – Az ASz–MKI nyelvjárási pályázatainak nyertesei

December elsején a II. Magyar nyelvjárások napja alkalmából Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke és Pomozi Péter, a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontjának igazgatója nemzetközi konferencia keretében hirdette ki a két szervezet közös nyelvjárási pályázatának nyerteseit.

A pályázat két kategóriájában összesen 59 pályamunka érkezett a Kárpát-medence szinte minden zugából, Székelyföldtől Délvidékig, Palócföldtől Dunántúlig. A pályamunkák jó része szakmai szempontból is dicséretes munka, komoly nyelvjárási és néprajzi értéket hordoz.
A díjazottak a következők:

I. kategória, irodalmi pályázat:

I. helyezett: Fercsák Lászlóné, Gutorfölde;
II. helyezett: Vargyas Rozália, Gyergyószentmiklós;
A III. helyezést a zsűri ebben a kategóriában nem adta ki.

II. kategória, Családi kincseink:

I. helyezett: Sinkáné Magyar Gabriella, Hódmezővásárhely;
II. helyezett: Rimaszékiné Kovács Klára, Szirmabesenyő;
III. helyezett: Bakos Réka, Csantavér.

Ifjúsági különdíj:

Hutás László, Budapest.

A felajánlott pénzdíjakat a nyertesek az Anyanyelvápolók Szövetségétől kapják meg, a hat-hat nyelvjárási témájú jutalomkötetet pedig a Magyarságkutató Intézettől.
A pályázat kiírói és lebonyolítói köszönetüket fejezik ki minden egyes pályázónak a beküldött pályaművekért. A pályázat nagy sikerére való tekintettel a kiírók mérlegelik hasonló témájú pályázatok kiírását a jövőben is.
A pályázatok eredményhirdetése megtekinthető az alábbi hivatkozáson:
https://mki.gov.hu/hu/videok-hu/minden-video-hu/nyelvjarasok-irott-formai-nemzetkozi-konferencia-a-magyar-nyelvjarasok-napja-alkalmabol
További részletek a pályázatról:
https://mki.gov.hu/hu/hirek-hu/sajto-hu/trianon-utan-a-magyarsagot-a-nyelvjarasok-ismerete-es-megelese-kototte-ossze-csikszektol-felvideken-at-bacskaig-sot-az-egyesult-allamokbol-is-erkezett-palyamunka
https://magyarnemzet.hu/kultura/2021/12/nyelvjarasaiban-is-el-a-nemzet