Közösség és nyelvKultúra és nyelv

Deme László-emlékfát ültettek az anyanyelvi tábor résztvevői

2022. november 05. november 17th, 2022 Nincs hozzászólás

A XXIX. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor résztvevői Deme László emlékére diófát ültettek a rendezvénynek évek óta otthont adó intézmény, A Magyar Nyelv Múzeuma kertjében. A kiemelkedő eseményről Airizer Andrea és Reiser György Lukács számol be.

A 2022. évi tábor jelképének a sokunk által szeretett nyelvészprofesszor egyik kedves motívumát, a diófát választottuk. Közösségünk néhai vezéralakja nyelvművelő munkásságát jellemezve gyakran hangoztatta: „Diófát ültetek.” A diófa – mint ismeretes – lassan nő, és az ültetése után sok évnek kell eltelnie, hogy termőre forduljon. Professzor úr ezzel a hasonlatával arra utalt, hogy az anyanyelvi mozgalomban végzett munka gyümölcse sokszor lassan érik be, annak eredményeinek esetenként csak a következő generációk élvezhetik a hasznát.

Deme László tanításait, szállóigévé vált bölcsességeit gyakran idézzük. Az anyanyelvi tábor szervezőiként úgy gondoltuk, maradéktalanul tudunk a diófaültetés üzenetével azonosulni, és átérezzük, hogy aktív nyelvművelőnek lenni nem öncélú tevékenykedést, hanem a jövő építését jelenti.

Ezeknek a gondolatoknak a jegyében szerveztük az idei tábort, és úgy határoztunk, hogy a „Diófát ültetek” jelmondatot szó szerint is megvalósítjuk: A Magyar Nyelv Múzeuma kertjében elültetünk egy diófacsemetét.

Az ünnepélyes eseményt Nyiri Péter, a múzeum igazgatója és a tábor főszervezői vezették fel. Reiser György rövid beszédében elmondta, hogy a fa ültetése nemcsak főhajtás Deme László professzor úr emléke és munkássága előtt, hanem hirdetése a nyelvművelő mozgalom iránti elkötelezettségünknek is.

Kerekes Barnabást, az ASZ ifjúsági tagozatának vezetőjét kértük fel arra, hogy a facsemete elültetéséhez elsőként vegye kezébe az ásót. Ezt követően a tábor szervezői és a táborozó diákok is bekapcsolódtak a munkába, kifejezve ezzel azt, hogy ők is támogatják, segítik azt az ügyet, amelyet az elültetett diófa jelképez.


A csemetének olyan helyet választottunk, hogy a múzeumba érkezők könnyen észrevegyék, s hogy elegendő tér álljon a rendelkezésére a növekedéshez, terebélyesedéshez. A múzeum udvarának bejárata melletti, eddig üresen álló területet ez a fa fogja megtölteni élettel, kialakítva maga körül egy egyedi, saját mikrokozmoszt.

A diófa mellett 2022. október 14. óta egy emléktábla hirdeti, hogy a fát Deme professzor úr emlékére a XXIX. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor résztvevői ültették. A táblácska, melyet az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny országos döntőjén avatott fel Nyiri Péter, Égerházy László fafaragó munkáját dicséri.


Képek: Reiser György Lukács, Tirpák Orsolya

Leave a Reply