Ismeret és nyelv

Derék anya volt, aki szülte – szólások és közmondások az édesanyákról

Hogyan lehet szólítani az édesanyákat? Mit jelent, ha valaki az anyja kötényébe kapaszkodik. Hányféle szólás kötődik az anyákhoz és mit is jelentenek azok? Összegyűjtöttük azokat a kifejezéseket, tájszavakat, szólásokat amelyeknek kapcsolatban vannak az édesanyákkal.

Az édesanya szó 1572-ben a Zsélyi Szójegyzékben tűnt fel először. Az édesanya megszólításon kívül sokan nagyon sokféleképpen hívjuk őkett: szülőanya, anya, anyu, mama, anyicska, anyácska, anyuka, anyuska, mamácska, mamóka, mami, mamuska, mámika, anyuci. Emellett rengeteg tájszó is ismert, mint a szüle, édesmama, édesszüle, édes, kedvesanya, és ne feledkezzünk meg a szlengről sem, amiből a legismertebb a muter.

Fotó: Fortepan / Szánthó Zoltán

Szólások és közmondások az anyákról

Szokták mondani, hogy az anyja emlőjéből szívta magába, ami azt jelenti, hogy már gyermekkorában, a szülői házban megtanult, elsajátított, megszokott valamit.

Aki az anyja kötényébe kapaszkodik az gyámoltalan, félénk gyerek, aki viszont az anyja szoknyáján ül, az már nem gyerek, hanem önállótlan, gyámoltalan férfi, aki az anyja befolyása alatt áll. Az anyámasszony katonája pedig tréfásan szintén a félénk, pipogya gyermeket vagy férfit jelenti.

Fotó: Fortepan / Vojnich Pál

Aki viszont kiállaná az anyja kínját, az megérett a szerelemre házasságra.

Mit mondanak arra a fiatal házasra, aki gyakran hazajár szüleihez? Azt, hogy anyja után csiripel a veréb.

Hallottuk már azt is, hogy az anyja hasában sem volt jobb dolga, vagyis ennek az embernek nem kell elégtelenkednie, hiszen sosem volt olyan jó dolga, mint most.

Akit magyar anya szült, az derék, bátor ember, ha valaki pedig azt a dicséretet kapja, hogy derék anya volt, aki szülte, az szép, természetes ember. Bőbeszédű, aki nem hagyta az anyjában a nyelvét. Aki tolvaj természetű, az az anyja hasából is kilopná a borjút, aki pedig mindig részeg, az megrészegedett még az anyja tejétől.

Ha valakire az anyja sem ismerne rá, annak nagyon megváltozott a külseje, ezzel szemben ha valaki az anyja lánya, az épp olyan mint az anyja, teljesen az anyjára ütött. Az pedig, hogy lányuk anyjuk példáját követik, alátámasztja azt a szólást, hogy anyja után szalad a borjú.

Az anyai szeretet pedig bizonyítja néhány régiesebb szólásunk is. Az anyai szeretet nem függ attól, hogy milyen a gyermek, a béna rajkó is kedves az anyjának és szép a gyermek az anyjának, ha taknyos is.

Végezetül pedig még a rossz anya is jámbor magzatot szeret, azaz mindenki azt szeretné, hogy derekabb ember legyen a gyermeke, mint ő maga.

Ha Önök is ismernek az anyákhoz kapcsolódó szólásokat, közmondásokat, mondásokat, várjuk hozzászólásban!

Források:

Kiss Gábor, 2005, Magyar Szókincstár. Budapest: Tinta Kiadó
Zaicz Gábor, 2006, Etimológiai Szótár. Budapest: Tinta Kiadó
Bárdosi Vilmos – Kiss Gábor, 2005, Szólások. Budapest: Tinta Kiadó
O. Nagy Gábor, 2010, Magyar szólások és közmondások. Budapest: Akkord Kiadó

Az első fotó forrása: Fortepan / Szerdahelyi Márk

Leave a Reply