Szemle

Édes Anyanyelvünk, 2011. október

2011. október 18. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

Megjelent az Édes Anyanyelvünk folyóirat októberi száma! Csupa izgalmas és érdekes témát pillanthatunk meg már a címlapon! Vajon mi a hunfalvyzmus és milyen nyelvi képe lehet az álomnak, és milyen összefogásról szól Kósa Erika? Vagy mit jelenthet Kemény Gábor megfigyelése: asszisztancia? Továbbá olvashatunk még a „piktoreszk” helyesírásról, és a beszéd kutatásáról is. Idén is hasznos, gyakorlati tanácsokkal segítik szerzőink a 2011-2012-es OKTV-re készülőket. Kiemelném Bencédy József tanár úr írását, amelyben szeretett professzorunkra, Deme Lászlóra emlékezik. Jó olvasást kívánunk!

Bár nem szerepel a címoldali ajánlóban Málnási Ferenc nagyszerű írása Berzsenyiről: „Oh a szárnyas idő hirtelen elrepül…”. 235 éve született ugyanis a „somogyi Diogenes”. Tudta-e, hogy a költő példaképe Horatius volt, és hogy írásra Kazinczy biztatta és hogy Kölcsey kritikái tették végül „remetévé”? Vagy, hogy A közelítő tél eredetileg Az ősz volt? Hasonló érdekességekkel és értő, élvezetes műelemzéssel „vár minket” a szerző.

Czakó Gábor: Hunfalvyzmus vagy párbeszéd című érdekes írása voltaképp egy félbe maradt vita folytatása, érvek és ellenérvek rendezése. Hogy, hogyan áll össze nyelvrokonság, nyelvtörténet, népzene, történelem és matematika? Hogyan alakul a vita? A 4. oldalon olvashatjuk a magyarázatokat.

Miért érdekes a „Miért érdekes?”-rovat? Mert életünk egyharmadát átalusszuk és ez idő alatt rengeteg kép és nyelvi kép jelenik meg fejünkben! Mi a kapcsolat Freud és Jung tanításai, az álomfejtés és a nyelvészet között? Erre keresi a válaszokat Balázs Géza cikke.

Maróti István Kósa Erikával, a BROKERNET Jövő Alapítvány elnökével készített interjút, amelyben az Alapítvány céljairól és Szövetségünkkel való együttműködésről kérdezte az elnökasszonyt. A reményteljes szövetségnek már most vannak jelentős eredményei, hiszen az Alapítvány programjai révén már közel 1000 diák tekinthette meg Széphalmon A Magyar Nyelv Múzeumát és a Kazinczy Emlékhelyet.

Az „Asszisztancia” Kemény Gábor egy utazásának nyelvi megfigyelése. Hogyan indít el egy utastájékoztató-füzet valóságos nyelvi kutatást? Milyen következtetésre jutott a szerző? Ez is kiderül cikkében!

Hogyan lesz a szekrényből almárium, a szidalmazásból dorgatórium? Arabeszk, burleszk, humoreszk? Büky László fejtegetéseit a 8. oldalon olvashatjuk.

Rendkívül hasznos tanácsokat olvashatunk az OKTV témával kapcsolatban, továbbá megismerhetjük a Kazinczy-díjasok és Péchy Blanka-díjasok névsorát is.

Forogna-e sírjában a dízelmotor feltalálója, ácsorog vagy ücsörög, mi az a vs.? Grétsy László könyvét Dóra Zoltán ajánlja.

Deme László professzor úrra Bencédy József tanár úr emlékezik az I. Anyanyelvi juniálison tartott beszédével.

Kérdések és válaszok a MANYSZI-tól Pölcz Ádám összeállításában a 13. oldalon olvasható. Valamint kishíreink és a Pontozó most is megtalálható a lapban.

A folyóirat elolvasható digitális formában a http://edesanyanyelvunk.anyanyelvapolo.hu oldalon.

Jó olvasást kívánunk!

Palincsák Enikő

Leave a Reply