Szemle

Édes Anyanyelvünk, 2012. április

2012. április 17. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

Újra kezünkbe vehetjük az Édes Anyanyelvünk legfrissebb, áprilisi számát, amely sok érdekes cikket kínál elolvasásra.

Rögtön az első oldalon, a tartalomjegyzék mellett egy érdekes programot kínál figyelmünkbe az Anyanyelvápolók Szövetsége: az Anyanyelvi juniálist és ennek programját, amely második alkalommal kerül megrendezésre 2012. június 15–17. között Széphalomban, A Magyar Nyelv Múzeumában.

Az első cikk Grétsy László, a lap felelős szerkesztőjének 80. születésnapja alkalmából megjelenő köszöntő könyvről szól, amelyet az Anyanyelvápolók Szövetsége adott ki. A cikk többek között említést tesz Grétsy tanár úr munkásságáról, a könyv megjelentetésének az ötletéről és a könyvben található írások témájáról.
Ezen kívül más könyvek ajánlóját is olvashatjuk a lapban, például Jakab István új kötetéről is szó esik, amelynek címe Nyelvhasználat – nyelvtudomány – nyelvművelés. De nemrég jelent meg Wacha Imre új könyve, a Nem csak szóból ért az ember, ami a nonverbális kommunikációról szól.

Balázs Géza Miért érdekes? című rovata ezúttal arra az esetlegesen felmerülő kérdésre ad választ, hogy kire gondoljunk, amikor a „partner” szót halljuk, vagy milyen szövegkörnyezetben használhatjuk helyesen ezt az idegen kifejezést, mindennapi beszédünkben.

Több cikket is olvashatunk, amely azt tárgyalja, hogy az idegen nyelvek, milyen hatással vannak nyelvünkre, például: A guglizó szingli vagy a VarcagásGrintyen és egyebek és az orosz tulajdonnevek átírásáról is szó esik. Nyelvhelyességi kérdésekre keresi a választ Horváth László Technikák, napirendek, szakirodalmak és H. Varga Márta Mi a nevéje? című cikke, amely alatt olvashatjuk a mostanában igen elterjedt „mizu” kifejezés történetét, Pienták Attila jóvoltából.

Mindezek mellett arról is olvashatunk, hogy hogyan segíti az internet a szómagyarítások elterjedésének vizsgálatát. Ebben a cikkben jól követhető példával támasztja alá vizsgálatát Minya Károly, az „avatar” szót és magyarításait felhozva példaként.

A számomra legérdekesebb olvasmány a Nyelvészkedő regényhősök, amelyben példákat sorol fel a szerző, ahogy a cím is sugallja, hogy neves íróink hogyan buzdították a szépirodalmi művek olvasóit a nyelvművelésre, kedvelt szereplőink szájába adva a nyelvészeti kérdéseket. Kemény Gábor írása kedvet adott, hogy ezentúl én is figyeljem az általam olvasott irodalmi művekben ezeket az írói fogásokat.
Ezen kívül felkeltette az érdeklődésem Kozma Judit cikke is, aki arról ír, hogy a csillagnevek mennyire tükrözik az ember világképét, gondolkodásmódját.

Ebből a lapból se maradhattak ki azok a rovatok amiket én, és szerintem az emberek többsége a legszívesebben olvas és fejt meg: az Új szavak, kifejezések listája, a Nyelvészleletek, a Hírek – események, a Kérdések és válaszok, a Pontozó és a Keresztrejtvény.

Aki nem tudná kivárni, hogy kezébe vegye az új számot, interneten is olvashatja az edesanyanyelvunk.anyanyelvapolo.hu oldalon.

Jó böngészést kívánok!

Szabó Rita

Leave a Reply