Szemle

Édes Anyanyelvünk, 2012. december

2012. december 11. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

Elérkezett a december, a nyelvek világából ez a hónap is igen értékesnek bizonyul. Évi utolsó lapszámunk is bővelkedik minden földi jóban, lássuk!

Balogh Lajostól megtudhatjuk: a fogalmazásnak a címről kell szólnia és nem érdemes a szenzációhajhászásért kockára tenni a hitelességet.
A hideg napokon jól esik egy-két derűs perc. Mindenki megtalálja a magának valót Balázs Géza professzor anekdotáiban. „Biztosak lehetünk abban, hogy koránt sincs vége a jelentésbővülésnek.” Zimányi Árpád az asszisztens szó jelentéseit vizsgálja.
Domokos Klaudia egyetemi hallgató „A magyar nép zivataros jelenéből” idéz – a nyelvi igénytelenség hátterét vizsgálja lapunk 9. oldalán.
„A nyelvben minden az enyém. The word is mine, benne van a könyvben is.” Újságunk 11. oldalán „tanúi lehetnek” egy beszélgetésnek Temesi Ferenccel, akit Bartók című könyvéről kérdez Balázs Géza. A könyv elismeréseként Temesi Ferenc egy ismeretlen, fekete hajú, szemű, dzsekijű fiatalember szavait idézi: „Főnök, azt mondja, hogy főnök, nem azt, hogy mester, szóval: főnök, kösz a bátorságot, hogy meg merted írni.” …
Egy másik könyvajánló: nemrég jelent meg Cs. Nagy Lajos kötete, Medvesalja magyar nyelvjárási atlasza. Terjéki Tamás pedig mindenkinek ajánlja ezt a könyvet, „aki szívesen tenne egy nyelvi túrát ezen a meseszép tájon.”

Az Édes Anyanyelvünk kedvez minden olvasójának, kicsiknek, nagyoknak, férfiaknak, nőknek egyaránt. Most azonban uraim jól figyeljenek! Lesz itt szó „Kapitalista Marcsa néniről”, bemutatjuk „Hunyadiváros szépét” sőt, ami igazán kecsegtet „széplábú Mariskáról” is olvashatnak Holczer József írásában.
Határon innen és túl – svájci magyarok Kazinczy Ferencnél – A Magyar Nyelv Múzeumában járt Meszlényi Rita és Meszlényi Róbert Imre. Az ő beszámolójukat is szeretettel ajánljuk.
A nyelvtudományok doktora – Gósy Mária a spontán beszéd vizsgálatáról ír a fonetikai osztályon belül.
Végezetül, természetesen ismét nem maradunk „csattanós” szó- és nyelvi játékok nélkül.

Megállapíthatjuk, karácsony havi kiadványunk, az eddigiekhez hasonlóan ugyancsak gazdag és értékes olvasmány.

A lap olvható elektronikus formában is az edesanyanyelvunk.anyanyelvapolo.hu oldalon.

Jó olvasást és szeretetteljes, áldott ünnepeket kívánunk hozzá!

Balogh Ramóna

Leave a Reply