Szemle

Édes Anyanyelvünk, 2012. február

2012. február 22. december 8th, 2013 Nincs hozzászólás

Az Édes Anyanyelvünk idei első számában találkozhatunk a már rég megszokott rovatokkal, de néhány újdonságra is felkaphatjuk a fejünket.
Természetesen minden cikket érdemes elolvasni, ám most igyekszünk azokból szemezgeti, amikre talán elsőre felfigyelhetnek az olvasók. 

A februári számban kiemelt szerepet kap a digitális technológia. Több cikk is foglalkozik például azzal, hogy a számítógépek elterjedésének köszönhetően milyen nyelvi hatások figyelhetők meg. Büky László cikkéből például arról tájékozódhatunk, hogy milyen jelentésbővüléseket köszönhetünk a számítógépes világnak: hogy az egér már nem csak a kis szürke állatkát jelenti, vagy hogy mit is jelent felülírni.
Hasonló témájú Balázs Géza rovata is, a Miért érdekes?, amiben izgalmas irodalmi idézetek, versek és a mai technológia párhuzamba állításával találkozunk. Vajon már Janus Pannonius is arról beszélt, hogy Eddig Digitália földjén termettek…?
Mindemellett új szavakat is tanulhatunk a folyóiratból. Itt van például egy egyetemi hallgató, Mészár Kata legújabb szlengfelfedezése, az “adom” újabb jelentése. Vagy ha még esetleg nem tudnánk pontosan, milyen az, amikor Luxusmodellekre hajaz az új Volvo, akkor Kemény Gábor egyoldalas cikkében rengeteg példával világít rá erre. Hogy a sok új szóról, ami megjelenik a médiában, ne is beszéljünk: válságkarácsony és katasztrófavédelemMinya Károly tollából.
Természetesen, a múltbéli eseményekkel is foglalkozik az újság. Elolvasható a sátoraljaújhegyi Édes anyanyelvünk verseny megnyitója és zárszava, valamint a decemberi Lőrincze-díj átadáson elhangzott laudációk.
Végül a már megszokott rovatok: a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda ismét közölt egy válogatást a feltett nyelvi kérdésekből és válaszokból; röviden olvashatunk az elmúlt és elkövetkezendő anyanyelvi eseményekről, konferenciákról, versenyekről. És végül a Nyelvész-leletek – Nyelv-észleletek rovattal zárul az újság.

És hogyha február, akkor Ifjúsági Melléklet. További 4 oldal, amiért érdemes lehet elővenni a lapot, hiszen ebben a mellékletben az ifjúsági tagozat számol be munkájáról, illetve az őket körülvevő érdekességekről.
Helyet kaptak benne a beszámolók, de olvashatunk egy kolozsvári civil szervezetek által életre hívott nyelvhasználati mozgalomról is, az Igen, tessék!-ről. Igazi kihívást érezhetnek azok az olvasók, akik a lábjegyzetben közölt Szótár nélkül próbálják elolvasni a multi-szakzsargonnal foglalkozó cikket. Hogy csak egy mondatot idézzek: “A legcélravezetőbb, ha a supporttól a következő nap EOB-ig kéred bulletpontosítva a draftot.”

Egy szóval: ajánljuk!

A folyóirat elolvasható digitális formában a http://edesanyanyelvunk.anyanyelvapolo.hu oldalon.

Muszka Ágnes

Leave a Reply