Szemle

Édes Anyanyelvünk, 2012. június

2012. június 18. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

Egy kis édesség az anyanyelvápolóknak a fagyi helyett a meleg napokra. Megjelent az Édes Anyanyelvünk júniusi száma. Íme egy kis ízelítő.

Rögtön az első oldalon olvashatjuk Minya Károly két könyvajánlóját: Hári Gyula – H. Tóth Tibor Regionalitás és nyelvjárásiasság Veszprém megyében című könyvét és a Szigligetet, amit Hamvai Kornél Michael Frayn Balmoral darabjából írt. Mindkettő témája a nyelvjárás, csak kicsit más köntösben. Az egyik tudományos szempontból közelíti meg a témát, a másik pedig történetét fűszerezi nyelvjárásokkal, ez utóbbiból egy kis ízelítőt is kapunk.

Kicsit hátrább lapozva, bemutatásra kerül a nemrég megjelent Magyar ellentétszótár (Tinta Könyvkiadó), Minya Károly: Változó szókincsünk című kötete, amely a neologizmusokat vizsgálja és Kiss Róbert Richard könyvei, amelyeket „nyelvi frissesség, változatosság, jó felütések, tömör magyarázatok” jellemeznek.
Büky László cikkje néhány irodalmi művet idézve a szalma és a széna közti különbséget tárgyalja, ami aktuális is a meleg időszakban, hiszen aki vidékre jár, vagy ott él, gyakran találkozik ezzel a két kifejezéssel.
Ehhez hasonló írás az Anyanyelv, szülőföld, anyaföld című is, amelyben Szilvási Csaba megosztja azon tapasztalatát, hogy többen nem is tudjuk, mi is a különbség e két kifejezés között: szülőföld és anyaföld.

Amit nem tudok feldolgozni: a cikk hétköznapi helyzeteket sorol fel a feldolgozni szó eredetéről és gyakran hibás használatáról, megemlékezve Benyhe János nyelvész-műfordítóról is, aki szintén foglalkozott élete során ezzel a problémával. A júniusi számban még Bereczki Gábor nyelvészre, a finnugor nyelvek kutatójára, az ELTE professzor emerituszára emlékezhetünk Pusztay Jánossal.
A folyóirat olvasása közben választ kapunk arra a kérdésre, hogy fakkom lesz vagy fachom; hogy mi is az a panyóka és a legutóbbi számhoz hasonlóan újra olvashatunk idegen nevek helyesírásáról.

A Miért érdekes? rovatban Balázs Géza újra, egy szerintem mindenkihez közel álló témáról ír: A mesei anyanyelvről. Címe is utal rá, hogy miről is szól a cikk, így nem is nagyon részletezem. Aki szeretné, olvassa.

Lapozzunk bele: Édes Anyanyelvünk, 2012. június

Szabó Rita

Leave a Reply