Szemle

Édes Anyanyelvünk, 2012. október

2012. október 17. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

Az Édes Anyanyelvünk októberi számában is érdekes témákra bukkanhat az olvasó.

Péntek János: Otthon a nyelvben – húszéves az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége című cikkében a szervezet kezdeti lépéseiről, fejlődéséről ad rövid történeti áttekintést. Kovács József írásában a médiumokban előforduló nyelvi hibákról szól. „Ha vannak berlinizmusok, kell, hogy legyenek budapestizmusok is.” – írja cikkében Balázs Géza, aki a pesti nyelvvel kapcsolatos érdekességeket vetette papírra. Vajon mennyire tudjuk helyesen ejteni a latin szavakat? Erre a kérdésre keresi a választ az októberi szám 7. oldalán Kemény Gábor, aki számos érdekes példával szolgál az olvasónak. „… nyelvművelőnek tartom magam, de nem szakembernek.” – nyilatkozza a lap 9. oldalán egy interjúban Láng Miklós. Olvasóink közül bizonyára sokan ismerik őt, hiszen rendszeresen jelennek meg írásai az Édes Anyanyelvünkben. H. Varga Márta egy furcsa és szokatlan feliratról fejti ki véleményét. Az Édes Anyanyelvünk 15. oldalán köszöntjük a 70 éves Korzenszky Richárdot, a tihanyi bencés apátság perjelét. Nyelvi kérdéseikre pedig a MANYSZI részéről Pölcz Ádám válaszol.

Lapunk közli az idei Kazinczy- és Péchy Blanka-díjasok rövid életrajzát. Olvasóink megtalálják a győri Kazinczy-versenyen és a magyar nyelv hetén elhangzott megnyitóbeszédek szövegét.

A középiskolásokat leginkább érdeklő cikkből hasznos tanácsokat, információkat kaphatnak azok a fiatalok, akik magyar nyelvtanból az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen való indulást tervezgetik. A három témához szakirodalmat is találhatnak a diákok.
Az újság aktuális számából ezúttal sem maradhatnak ki a hírek események, valamint a sokak körében népszerű nyelvi játékok sem.

A lap olvhastó elektronikus formában is az edesanyanyelvunk.anyanyelvapolo.hu oldalon.

Ajánljuk!

Brézai Zoltán

Leave a Reply