Szemle

Édes Anyanyelvünk, 2013. június

2013. június 10. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

Bár az időjárás makacsul ragaszkodik az előző hónapokhoz, elérkeztünk az esztendő feléhez, s ezzel együtt az Édes Anyanyelvünk júniusi számát is lassan kezébe veheti a kedves olvasó. Több szempontból is rendkívülinek mondható ez a szám, már az újság első néhány hasábján fontos hírekről, eseményekről, évfordulókról olvashatunk. 

Wacha Imre a testbeszéd egy-két zegzugos területét világítja meg, olyan példákat tár az olvasó elé, melyekkel nem minden nap találkozni. Soraiból az is kiderül, miért lesz melegebb egy teremben, ha az előadás érdekes. Hasonló témát boncolgat Balázs Géza, ő az emberi testtel kapcsolatos szólások közül válogat.

Úton útfélen belebotlunk olyan idegen szavakba, mint a „spa” vagy a „wellness”. Minya Károly cikkéből megtudhatjuk, honnan ered ez előbbi, manapság oly kedvelt idegen szó.

Jót derülhet a kedves olvasó Vecsernyés János és Vecsernyés Ildikó magyartanárok cikkén, melyben a médiában gyakran előforduló hibákra világítanak rá sajátos stílusukban. „Már több évtizede vannak olyan riportalanyok, tévés személyiségek, akik lebonyolítás helyett mindent csak bonyolítanak.”, „Szintén nem engedhető meg a »nem megengedhető« használata.” – csak két példa a tucatnyi közül.

„Cséplő, kombájn, gőzeke: hát egy kávét főzzek-e?” – kínál bennünket Holczer József, ha kávéval nem is, kávéval kapcsolatos szállóigékkel, rigmusokkal mindenképpen.

Ebben a hónapban ünnepeljük Weöres Sándor születésének 100. évforduját. Hogy mekkora költőről is van szó, jól kifejezi Büky László sora: „Saját költeményei bizonyítékai annak, hogy a magyar nyelv művészi megformálási lehetőségei szinte korlátlanok.” Ennek igazolására Weöres egyik híres fordításából is idéz a cikkíró.

Aki pedig szeretne kicsit eligazodni a „modernkori” tanár elnevezések útvesztőjében és ezek helyesírási vonatkozásaival is megismerkedne, érdemes elolvasnia Zimányi Árpád kisebbfajta gyűjteményét a friss nevekről, bonyodalmakról.

Sok más érdekesség közül mazsolázhatnánk még, de azt hiszem és remélem, hogy elég volt ez a néhány sor ahhoz, hogy felcsigázzam a kedves olvasót.

Jó szórakozást, kellemes olvasgatást kívánunk!

Az Édes Anyanyelvünk aktuális száma olvasható az edesanyanyelvunk.anyanyelvapolo.hu oldalon is.

Bognár Balázs

Leave a Reply