Szemle

Édes Anyanyelvünk, 2013. október

2013. október 25. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

Megjelent az Édes Anyanyelvünk várva-várt októberi száma. A Kedves Olvasó, mint mindig, most is színvonalas és érdekes cikkeket olvashat nyelvünkről, irodalmunkról.Büky László cikkének érdekes címe: Kígyókő, macskakő, mennykő még érdekesebb írást takar, melyben a magyar művelődéstörténet egy szelete elevenedik meg. Tudásunkat gyarapíthatjuk a kő utótaggal rendelkező összetett szavak terén.

Málnási Ferenc Gárdonyi Gézára, 150 éve született írónkra emlékezik. Ha az olvasó kíváncsi arra, mit is jelenthet az, hogy „lobbot vetett Marci szeme”, feltétlen olvassa el a cikket, mely akár kedvet is adhat Gárdonyi Bűntárgyalás című írásához.

Az újságban megtalálható a Weöres Sándor születésnapján, a WS100 konferencián A Magyar Nyelv Múzeumában elhangzott előadás írott változata is. Ki ne ismerné Weöres Sándort, aki a zeneiséget, a ritmusokat a legnagyobb mesterként alkalmazta a verseiben! Mégis kevesen tudják, hogy sok versét nem is gyermekeknek szánta.

Dóra Zoltántól olvashatunk a Kupi név eredetéről, dr. Makra Zsigmond pedig a cseh-magyar viszonyt mutatja be cseh és magyar szólások segítségével.
Kis történelmi áttekintéssel ajándékozott meg minket Berényi Zsuzsanna Ágnes, akinek írásában a lengyelek és a magyarok kapcsolatáról olvashatunk. Hiszen mindenki ismeri a mondást: „Lengyel, magyar, két jó barát…”

H. Varga Márta cikkében a „hatékonytalan” melléknév kapcsán, az újonnan kialakult szavakat és azok el nem fogadottságát mutatja be.

Balázs Géza és Wacha Imre beszélgetése az újságban a kérdések nélkül olvasható, hiszen tanár úr vallomása így ad tökéletes egységet, így teljes. Szavaival igazi, odaadó munkára ösztönöz, hiszen „a vízcsepp kivájja a követ”.

Végezetül, most is a Pontozó feladatait oldhatjuk meg. Úgy gondolom, a nyelvi játékok gondolkodásra sarkallnak és mindig izgalmas feladattal látják el a kedves olvasót.

Ez a folyóirat meg tudta őrizni tisztaságát, ebben a világban is, és ez azoknak az embereknek köszönhető, akik igaz gondolataikkal az olvasókra kívánnak hatni. Az Édes Anyanyelvünk újság most is, mint mindig, igazi olvasásélményt nyújt a kedves olvasónak.

A lap az edesanyanyelvunk.anyanyelvapolo.hu oldalon elektronikus formában is olvasható.

Jó olvasást kívánunk!

Lantos Viktória

Leave a Reply