Szemle

Édes Anyanyelvünk – írói szótárak és nyelvi érdekességek a februári számban

Ismét megjelent az Édes Anyanyelvünk. Az olvasók a februári számból megtudhatják, mi az írói szótárakat jelentősége, valamint különböző nyelvi, nyelvhasználati érdekességekről is olvashatnak.

Egy hosszas cikk olvasható arról, hogy miért is helytelen a médiák szó használata. Az érvelések többségében az szerepel, hogy a média már maga is többes számban van, ám Horváth László cikkében pontosan kifejti saját állásponját azzal kapcsolatosan, hogy miért nem javasolt a médiát többes számba tenni.

Olvashatunk még a bonyolít, lebonyolít, megvezet, benéz szavak helytelen, ám egyre gyakrabban terjedő használatáról, és arról is, hogy mi különbözteti meg a lemerül, kimerül, kifogy igéket egymástól.

„Az igazi műélvezet csak megértésen alapulhat”

Beke József évek óta magyar írói szótárakat szerkeszt. „Az írói szótár alapvető célkitűzésének az értelmezést, a jelentés pontos megadását tartom” – vallja az interjúban a szótárkészítő, aki elkészítette már a Bánk bán-, a Zrínyi- és a Radnóti-szótárt is, jelenleg pedig Arany János verses műveinek szótárán dolgozik. Szerinte ezek a szótárak az oktatásban elengedhetetlenek, hasznosak a diákok számára és segítik őket a kifejezések pontos megértésében.

Nemrégiben jelent meg a Tinta Könyvkiadó gondozásában Az ékesszólás kiskönyvtára sorozat részeként az Új szavak II. című kötet. Az Édes Anyanyelvünk aktuális számában a szerző, Minya Károly egy korábbi interjúban felmerült kérdésre válaszol, vagyis arra, hogy mi az oka annak, hogy ebben a szótárban sok összetett szó szerepel.

4500 címszó, készülő hatodik kötet

Hírt kapunk az újságból a Nyelvtudományi Intézet munkájáról is, megtudhatjuk, hogy készül a Nagyszótár 6. kötete, ami várhatóan 4 500 címszóval bővíti majd az eddig megjelent kötetek anyagát. Érdekesség, hogy mivel a kötet a dia és az elzúg „közötti” szavakat tartalmazza majd, csak azok a szavak, amik az el igekötővel kezdődnek – elagyabugyál, elhint, elvegyít – teszik ki a kötet egy tizedét. Az ötödik kötet megjelenéséről honlapunkon is írtunk.

A hírek, tudósítások rovatban olvasható egy rövid összegzés a magyar nyelv napja Mézös beszéd c. gálájáról, amiről honlapunkon korábban mi is részletesen beszámoltunk. Nem hiányozhat természetesen a pontozó és a közkedvelt Nyelvész-leletek rovat sem.

Az Édes Anyanyelvünk februári száma digitális formában is elérhető, ide kattintva »

Muszka Ágnes

Leave a Reply