Közösség és nyelv

Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny – hogy szólaljunk meg?

2016. október 17. november 18th, 2020 Nincs hozzászólás

Negyvennegyedik alkalommal rendezték meg Sátoraljaújhelyen az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati versenyt. Több mint száz diák vett részt idén is azon a versenyen, ahol az igényes megszólaláson van a hangsúly.

Hogyan szólalunk meg?

Az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny egyik fontos célja, hogy olyan készségeit fejlessze a diákoknak, amelyek nem csak az iskolapadban, hanem a későbbiekben, akár majd munkahelyi környezetben, interjúkon, megszólalásaik során hasznosak lehetnek. A tanulók egy ilyen verseny – és főleg a felkészülés – során gyakorolhatják, hogy hogyan kell szabadon megszólalni egy olyan témában, amelynek logikai gondolatmenetét előre felépítették. Eőry Vilma főiskolai docens szerint az a fontos, hogy meglegyen a logikai szerkezet: ha előre tudja a felszólaló, hogy mit akar mondani, üzenni, ha megvannak a kulcsgondolatok, akkor már tud róla három percben szabadon beszélni. Ezt a készséget fejleszteni sokkal hasznosabb, mintha valaki papírra vetné a háromperces mondandóját és felolvasná azt.

További fotók a médiatárban »

A versenyzők minden évben négy téma közül választhatják ki azt, ami hozzájuk a legközelebb áll. Az idei témák között szerepelt két közéleti, például arról beszélhettek, hogy rendezzen-e Budapest Olimpiát, és volt olyan téma is, ahol a migrációról esett szó.

Egy-egy ilyen verseny során érdekes azt látni, hogy ki hogyan építi fel mondandójt. Minden versenyző máshogy közelíti meg a kérdéseket, tanulságos, hogy hogyan szólal meg egy-egy mindenkit érintő témáról egy mai középiskolás.

Törekedni kell a tudatos nyelvhasználatra

A feldolgozott témákhoz tartozó műfaj is meghatározó. A bírálóbizottság az értékelésen elmondta, különösen odafigyelnek rá, hogy a versenyzők mennyire helyezkednek bele az előre megadott szituációba. Például ha a vitaindító műfaját választják, tudnak-e érvelni, szembeállítanak-e álláspontokat. Ezzel párhuzamos gondolatmenet az is, hogy ki a hallgatóság. A témák kiválasztásakor, a diákoknak az is előre megadott, hogy milyen közönség előtt kell megszólalniuk. Ez a verseny arra is próbálja megtanítani az iskolásokat, hogy milyen hangnemben szólaljanak meg más-más közönség előtt, hiszen ez határozza megy a nyelvezetet.

„A nyelv nagyon színes, és fontos hogy ezt megőrizzük” – mondta Nyiri Péter, A Magyar Nyelv Múzeumának igazgatója az értékelésen. Szerinte épp az árnyalatnyi nyelvi különbségek miatt látszódik az eltérés az emberek nyelvhasználatában.

További fotók a médiatárban »

A szóbeli mellett írásbeli fordulója is van a versenynek, ahol nyelvtani, nyelvhasználati, stílusbeli kérdéseket oldanak meg a versenyzők. A feladatlapokon a közmondások kitöltésétől kezdve a meghívóíráson át a mondatjelölésig számos kérdésfajta előfordult.

Ünnepség Kazinczy szülőföldjén

Idén is Széphalom adott otthont a záróünnepségnek. A legeredményesebb tanulók Sátoraljaújhely város emlékplakettjét vihették haza az ünnepélyes díjkiosztó után. Több tanuló különdíjban is részesült.

További fotók a médiatárban »

Az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny tapasztalatait összegezve látszik, hogy azokat a témákat tudják a legjobban feldolgozni a versenyzők, amelyek közvetlenül is érintik őket, arról tudnak véleményt formálni, elmondani a gondolataikat, amelyekkel foglalkoznak a mindennapokban.

Muszka Ágnes
Fotó: Barna Dávid

 

Leave a Reply