Szemle

Egy fiatal tudományágról – igazságügyi nyelvészet

2011. szeptember 20. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

A Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda internetes folyóirata, az E-nyelv Magazin (www.e-nyelvmagazin.hu) szeptemberben új tematikus számmal jelentkezett.

Az igazságügyi nyelvészet – bár módszereit már az 1960-as években Magyarországon is alkalmazták – az utóbbi időben indult csak feltörekvésnek hazánkban. Ezt a folyamatot, az új szempontokat és néhány jellegzetes területet kíván bemutatni a mostani lapszám, melyet Nagy Levente szerkesztett. Ezzel a témával foglalkozó szakkönyv az elmúlt 30 évben nem jelent meg Magyarországon, tanulmányok azonban igen. Az internetes folyóirat új száma is ezt a sort bővíti most.

A közölt négy tanulmány összefoglalja a tudományterület magyarországi történetének jelentős részét (Ránki Sára munkája), az igazságügyi nyelvészet egyik fontos módszerébe, a nyelvi profilalkotásba enged betekintést (Hugyecz Enikő Henriett munkája), bemutatja az igazságügyi nyelvészet egyik legjelentősebb, mára önálló tudományággá váló területét, a kriminalisztikai fonetikát (Tatár Zoltán munkája), és összefoglalja a nyelvész szakértői státuszról és a szakértői véleményről szóló tudnivalókat (Nagy Levente munkája).

Pölcz Ádám
a Manyszi irodavezetője

Leave a Reply