Játék és nyelvKözösség és nyelv

Egy verseny, ahol mindenki győzött – Anyanyelvi játékok – játékos anyanyelv

2016. március 14. március 12th, 2017 Nincs hozzászólás

Nagy lelkesedéssel készült versenyző, és szervező egyaránt a második „Anyanyelvi játékok – játékos anyanyelv” elnevezésű vetélkedőre, melynek idén is Széphalmon, A Magyar Nyelv Múzeuma adott otthont. A hangsúly most is a játékosságon, nyelvi leleményességen és kreativitáson volt. A győzelmet az általános iskolások kategóriájában a Mezőnagymihályi Arany János Általános Iskola szerezte meg, míg a középiskolásoknál Miskolcról a Lévay József Református Gimnázium diadalmaskodott, megismételve tavalyi sikerét.

Széphalom adott ismét otthont a versenynek

Izgatottan készültek a fiatalok a verseny döntőjére. A legjobbak között 5 általános és 4 középiskola szerepelt. A zsűriben Szabó Irén, a Miskolci Nemzeti Színház művésze, Jászter Beáta, az Európa Rádió szerkesztő-riportere, Kovács Anikó, a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Irodájának módszertani referense, Gillich Katalin, az Anyanyelvápolók Szövetsége Ifjúsági Tagozatának vezetőségi tagja, Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke, Nyíri Péter, A Magyar Nyelv Múzeumának vezetője, valamint Fehér József, a Kazinczy Ferenc Társaság elnöke foglalt helyet.

Az ünnepi eseményt Szamosvölgyi Péter nyitotta meg. Sátoraljaújhely polgármestere kiemelte a magyar nyelv fontosságát, valamint utalt arra is, hogy a fiatalok feladata anyanyelvünk ápolása. Nyíri Péter, A Magyar Nyelv Múzeumának vezetője örömmel szólt a versenyről, hiszen mint fogalmazott, hiánypótló vetélkedő a mostani és örömmel ad otthont az intézmény ennek a versengésnek. A köszöntők sora ezzel azonban nem ért véget ugyanis Sindler Martina, a tavalyi győztes nagymegyeri csapat tagja a csallóközi kisvárosból jelentkezett be skype-on és mondta el gondolatait a versenyzőknek. A felvidéki lány ezúttal otthonról drukkolt a csapattagoknak.

Szituációs játékok és szólások

Az általános iskolások kezdték meg a döntőben a versenyzést. Izgalmasan alakult a küzdelem, hiszen a csapatok felkészültek a döntőre. A fiatalok kreativitása gondolkodásmódja lenyűgözte a közönséget és a zsűritagokat is. Különböző kifejezéseket kellett meghatározni, hogy melyik sportágra jellemzőek, valamint azonos alakú szavakat is ki kellett találni. Az írásbeli feladatok alatt a közönség is játszott és az első jó választ éppen a középiskolás döntőre készülő sárospataki csapat egyik versenyzője adta meg.

Az általános iskolások a szituációs játék során mesét adtak elő, de minden csapat kapott 5 különböző szót, amelyet be kellett építenie a történetbe. A produkciók során nagyot derült a közönség, amikor a konnektor, a műhold, az év szavának is megszavazott rezsicsökkentés, vagy az adó, porszívó, és a riporter szó elhangzott. A kommunikációs feladat után szavak ellentétpárjait kellett megmondani a diákoknak, akik szépen teljesítettek itt is. Ki lesz vajon a győztes kérdezhették egymástól a nézők, hiszen szoros volt a küzdelem az első három helyen. A szólások körülírása is megmosolyogtatta az érdeklődőket. Végül az utolsó feladat előtt bebiztosította győzelmét a mezőnagymihályi csapat, így ők lettek az elsők.

„Ami a szívemen, a számon…”

A középiskolások versengése előtt Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke tartott előadást. „Ami a szívemen, a számon…” kezdte mondandóját és a 21. századi beszéd-, magatartás- és érintkezéskultúráról szólt. A szakmai program a tanárok és a versenyzők számára is sok újdonsággal szolgált.

A középiskolások döntőjében ott volt a címvédő miskolci Lévay József Református Gimnázium is, amely a tavalyival azonos összeállításban ismét győzelemre készült. A végső sikerhez azonban kemény ellenfeleket kellett megelőzniük és az első kérdések után még fej-fej mellett haladtak a versenyzők. Az igazán erős rivális a sárospataki négyes volt.

A tájszavak ismerete alaposan próbára tette a fiatalok tudását, de a szituációs játékok akadályait már könnyebben vették. Minden csapat más-más témát kapott. A feladat az volt, hogy az adott szituációban népszerűsítsék az anyanyelvápolást, a magyar nyelvet. A legjobban a miskolci Lévay József Református Gimnázium és a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium teljesített. Az anagrammák során azonban a címvédő átvette a vezetést és fokozatosan növelte előnyét. Az irodalmi idézetek szerzőit egy keresztrejtvényben kellett megfejteni, mely után mondatokba elrejtett verscímeket is ki kellett találni a résztvevőknek. A kreatív fiataloknak nem volt nehéz dolguk, hiszen mindkét feladatban sok volt a jó megoldás. Végül a Lévay József Református Gimnázium csapata megvédte tavalyi elsőségét.

A döntő eredménye

A két kategória győztesei közül az általános iskolások a balatonboglári, a középiskolások pedig a széphalmi anyanyelvi táborban vehetnek részt. A második helyezett 2 csapat a könyvjutalom mellett a Miskolci Nemzeti Színház előadására kapott színházjegyet. Üres kézzel senki nem ment haza, hiszen valamennyi csapat kapott könyvjutalmat. A versenyen pedig mindenki nyert, hiszen nyelvünk virágait, játékait megismerve tudással a tarisznyájukban térhettek haza a versenyzők, tanárok és az érdeklődők.

„Anyanyelvi játékok – játékos anyanyelv” verseny végeredménye

általános iskolai kategória:

 •  1. helyezett: Mezőnagymihályi Arany János Általános Iskola: Barta Luca, Huber Evelin, Kovács Réka, Telekesi Gergő, felkészítő tanár: Hollóné Cselényi Dóra (70 pont)
 • 2. helyezett: Avastetői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Széchenyi István Általános és Alapfokú Művészeti Tagiskola, Miskolc: Klaj Kitti Patrícia, Pajtók Petra Nikolett, Tátrai Boglárka Kinga, Kovács Levente György, felkészítő tanár: dr. Lukácsné Forgács Beáta (66 pont)
 • 3. helyezett: Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Bodrogszerdahely: Gecse Fani, Gulyás Boglárka, Sallai Ibolya, Tóth Eszter felkészítő tanár: Krupi Hajnalka (60 pont)
  és
  Tarcali Klapka György Általános Iskola: Gál Péter Zoltán, Kincses Dorina,Titkó Eszter, Zemlényi Natália, felkészítő tanár: Nyüsti Sándorné (60 pont)
 • 5. Szirmabesenyői Szinyei Merse Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola: Hazadi Noémi, Bodnár Balázs, Osváth Zsuzsanna, Molnár Márton felkészítő tanár: Bossányi Márta (55 pont)

középiskolai kategória:

 • 1. helyezett: Lévay József Református Gimnázium, Miskolc: Kazsimir Soma, Mitró Dániel, Németh Sára, Tirpák Orsolya felkészítő tanár: dr. Vonáné Vincze Viktória (68 pont)
 • 2. helyezett: Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium: Antal Dominika, Lengyel Regina, Mészáros Kinga, Vitányi Barbara, felkészítő tanár: Varga Ágota (60 pont)
 • 3. helyezett: Avasi Gimnázium, Miskolc: Babos Zsófia, Berecz Flóra, Dobi Barka, Putnoky Zita felkészítő tanár: Sramkóné Pozsonyi Judit (58 pont)
 • 4. helyezett: Boldog Salkaházi Sára Magyar Tannyelvű Egyházi Alapiskola és Gimnázium, Szepsi: Gacsay Orsolya, Gazsi Réka, Haraszti Norbert, Janitor Zsófia felkészítő tanár: Szitás Erika (54 pont)

Brézai Zoltán

Leave a Reply