Közösség és nyelv

Elkezdődött a XXIV. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor – augusztus 6., szombat „percről percre”

Tegnap délután a sátoraljaújhelyi városházán elkezdődött a XXIV. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor. Idén is percről percre tudósítunk a táborról, igyekszünk feljegyezni az előadások fő gondolatait, beszámolni a táborozók élményeiről, a játékokról, közös programokról. Reméljük, akik most otthonról követnek minket, így is átadhatunk valamit abból a hangulatból, ami most A Magyar Nyelv Múzeumában van.

8:02 Foci, szerelem, család. A közjó és a haszonelvűség ellentmodásai a médiában. Ezzel a címmel kezdi előadását Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöke. Az előadás elején a táborozókat közös éneklésre hívja: a Tavaszi szél vizet áraszt c. népdalt énekli.

8:11 „Hihetetlen identitásképző ereje van a focinak” – mondja Juhász Judit, aki a fociról elsősorban olyan sportágról beszél, amire büszkék vagyunk és aminek közösségkovácsoló ereje is van, miközben a pénz vette át a hatalmat: „a médiában az elsőszámú méreszköz a pénz lett.” Szerinte fontos, hogy tudjuk, mi az eszmény: a családban, a szerelmben, a sportban, az élet minden területén.

8:27 Előadásának fő vezérfonala, hogy a média hogyan van jelen a mindennapjainkban, hogyan ábrázolja és befolyásolja életünket. A tömegmédiában egyre inkább elveszik az eszmeiség, hogy az embereket jóra, nemesre tanítsa, hogy a döntéshozatalban segítő információkat adjon. Helyette inkább pénzkereseti lehetőség, nem pedig az emberek objektív tájékoztatása.

8:53 „Egyedül a családban fogadnak el bennünket olyannak, amilyenek vagyunk.”

9:34 Dr. Kováts Dániel, a Kazinczy Társaság tiszteletbeli elnöke tart előadást Szekéren címmel. Előadását azzal kezdi, hogy amikor A Magyar Nyelv Múzeuma tárlatát készítették elő, betoltak egy szekeret a múzeumba, ami azt szimbolizálta, hogy a magyar parasztember hatalmas szókinncsel rendelkezett.

9:41 „A múzeum nem egy zárt intézmény, hanem az értékek őrzője, továbbadója” – a tájnyelvekről, a népnyelv nyelvi rétegeiről beszél Kováts Dániel tanár úr. A népnyelv sok mindenre képes: tökéletesen megfelelt mindazoknak a funkcióknak, amelyekre használóinak a hétköznapjaiban és az ünnepeken szükségük volt, részletekbe menő elnevezései voltak az állatoknak, növényeknek, gazdaságnak.

9:48 Jól fut a szekere. Kifelé áll a szekere rúdja. Valakinek a szekerét tolja. Olyan szekér után fut, amely nem veszi fel. Csak néhány azok közül a szólások közül, amelyek tartalmazzák a szekér szót, és mindnek más-más jelentése van.

10:12 Ady költészetében a szekér motívuma nagyon sok formában fordul elő.

Ady Endre: Kocsi-út az éjszakában

Milyen csonka ma a Hold,
Az éj milyen sivatag, néma,
Milyen szomoru vagyok én ma,
Milyen csonka ma a Hold.

Minden Egész eltörött,
Minden láng csak részekben lobban,
Minden szerelem darabokban,
Minden Egész eltörött.

Fut velem egy rossz szekér,
Utána mintha jajszó szállna,
Félig mély csönd és félig lárma,
Fut velem egy rossz szekér.

11:06 Fábiánné dr. Szenczi Ibolya a következő előadónk, aki minden évben valamilyen filmet hoz a táborozóknak. A filmből részleteket fogunk megnézni, és Ibolya néni a különböző jelentésrétegek mentén elemzi is azt. Idén Szabó István Álmodozások kora c. filmjét nézzük. „A művészetnek mindig tárgya a belső vívódás kivetítése.”

11:18 Az első részben a film konfliktusait nézzük meg: fiatalok és idősek között, pályakezdő fiatalok egymás között, nő és férfi között, valamint önmagunkon belül is.

13:44 A táborozók elindultak Sátoraljaújhelyre várost nézni.

21:13 Megérkezett a táborba Bordi András, akivel minden évben több órán keresztül énekelünk közösen. Idén sem maradhat el ez sem, valamint a helyzetgyakorlatok és szituációs játékok sem.

Ma este a táborozók Bordi Andrással énekelnek és játszanak. #szephalom2016 #anyanyelvitabor #anyanyelvapolo

A photo posted by Anyanyelvápolók Szövetsége (@anyanyelvapolo) on

23:35 A mai nap hamarosan véget ér. Holnap folytatjuk a tudósítást.

Az idei Tábori Torta ? #szephalom2016 #anyanyelvitabor #anyanyelvapolo

A photo posted by Anyanyelvápolók Szövetsége (@anyanyelvapolo) on

 

 

Leave a Reply