Közösség és nyelv

Elkezdődött a XXV. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor – augusztus 5., szombat „percről percre”

Tegnap délután a sátoraljaújhelyi városházán elkezdődött a XXV. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor. Idén is percről percre tudósítunk a táborról, igyekszünk feljegyezni az előadások fő gondolatait, beszámolni a táborozók élményeiről, a játékokról, közös programokról. Reméljük, akik most otthonról követnek minket, így is átadhatunk valamit abból a hangulatból, ami most A Magyar Nyelv Múzeumában, a táborozókkal történik.

8:12  Mi a boldogság? Mit jelent boldognak lenni?

Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke hozta el nekünk ezt az igencsak aktuális témát. Jelen előadásában arról hallhatunk, mitől függ egy ember személyes boldogsága, mit közvetít felénk “beteljesülésként” a média, és milyen eredménye van ennek a társadalomra a mindennapok során.

9:25  Matula Ágnes, a Duna Televízió szerkesztője mesél a táborozóknak a Nyelvőrzőről, melyből korabeli adások részleteit is megtekinthetik.

Matula Ágnes, a Duna Televízió szerkesztője mesél a táborozóknak a Nyelvőrzőről #szephalom2017 #anyanyelvitabor #anyanyelvapolo

Anyanyelvápolók Szövetsége (@anyanyelvapolo) által megosztott bejegyzés,

10:30   Fábiánné dr. Szenczi Ibolya a következő előadónk, aki minden évben valamilyen filmet hoz a táborozóknak. A filmből részleteket fogunk megnézni, és Ibolya néni a különböző jelentésrétegek mentén elemzi is azt. Idén Miloš Forman Tűz van, babám! c. filmjét nézzük.

12:11    Az idei a 25. Anyanyelvi Tábor, ennek alkalmából az ifjúsági vezetőség egy kiállítást rendezett A Magyar Nyelv Múzeumában. Ebben a táborozók és a múzeum látogatói az elmúlt 25 év fényképeit, tábori relikviáit tekinthetik meg, így például az eddig 25 tábor résztvevőinek névsorát, tábori meghívót és az eddigi összes tábori pólót. A kiállítást ezekben a percekben a tábor “édesanyja”, Fábiánné dr. Szenczi Ibolya és A Magyar Nyelv Múzeumának vezetője nyitja meg.

15:31    A délutáni program városnézés Sátoraljaújhelyben. A táborozók már meglátogatták az újhelyi református templomot, most jön a sorban a görögkatolikus templom és a Kazinczy Ferenc Múzeum is. Útközben nevezetesebb helyeken is megállunk, idegenvezetőnk Fehér József, a Kazinczy Társaság elnöke.

19:36   Megérkezett a táborba Bordi András, akivel minden évben több órán keresztül énekelünk közösen. Idén sem maradhat el ez sem, valamint a helyzetgyakorlatok és szituációs játékok sem.

Leave a Reply