Játék és nyelvKözösség és nyelv

Első váci Kincskereső kalandtúra

2022. június 02. június 4th, 2022 Nincs hozzászólás

Az Anyanyelvápolók Szövetségének Ifjúsági Tagozata nevében váci tagokként 2022. május 28-án, szombaton megrendeztük az első váci Kincskereső kalandtúrát. A játék célja az volt, hogy a gyerekekkel, fiatalokkal megismertessük a hely- és várostörténeti érdekességeket, továbbá hogy rejtvények, fejtörők, nyelvi játékok segítségével megszerettessük velük a magyar nyelvet.

A rendezvényen 7-8. osztályos általános iskolások, illetve középiskolások 3-5 fős csapatokba szerveződve vettek részt. Vác különböző érdekes helyszíneit bejárva juthattak el a résztvevők a „kincsig”, s út közben a feladatok megoldása során sok élménnyel gazdagodhattak.

Kalandtúránkat a váci Konstantin téren, a Nagyboldogasszony-székesegyház előtt kezdtük. Készítettünk egy csoportképet. Majd itt ismerték meg a kincskeresők a játékszabályokat, itt kaptak térképeket, és egy kis útravalóul „hamuban sült pogácsát” is vihettek magukkal.

Ezután a diákok a következő helyszíneket járták végig: Barátok temploma, Váci Katona Lajos Városi Könyvtár, Rózsakert, Piarista templom, Főtéri Cukrászda, Fehérek temploma, Posta park, Váci komp, Lőrincze-emléktábla. Ezeken az állomásokon a fiatalok nyelvi játékokat oldottak meg, feladatok formájában megemlékeztek az aradi vértanúkról és az 1848-as forradalomról, titkosírással levelet írtak, képrejtvényt, illetve szólásokat, közmondásokat fejtettek meg. Út közben az anyanyelvünkről szóló híres idézeteket kellett gyűjteniük, az állomásokon pedig a Kincskereső füzetükbe pecsétet és matricát kaptak.

A csapatok felkeresték a váci Lőrincze-emléktáblát is. Végül közösen visszatértünk a Konstantin térre, ahol sor került az eredményhirdetésre. A csapatok az Anyanyelvápolók Szövetségének logójával ellátott papírzacskóban tollat, jegyzetfüzetet, Édes Anyanyelvünk újságot, müzliszeletet és a szervezők jóvoltából a Tinta Könyvkiadó magyar anyanyelvvel kapcsolatos könyveit kapták ajándékba.

Minden kincskeresőnek köszönjük az aktív részvételt! Reméljük, hamarosan újra találkozunk!

Kép és szöveg: Pók Márkné Sellyei Dorottya és Virág Evelin.

A rendezvényen készült képek megtekinthetők a kapcsolódó galériában.

Leave a Reply