Közösség és nyelv

Éves közgyűlésünk

2023. június 02. június 10th, 2023 Nincs hozzászólás

Az Anyanyelvápolók Szövetsége 2023. május 20-án szombaton délelőtt tartotta meg éves közgyűlését a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében. A közgyűlés kezdetén Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöke köszöntötte a megjelenteket. A munka megkezdése előtt két dalt hallhattunk. Híves Boglárka, a Zeneakadémia növendéke Kodály Zoltán Nausikaa című művét, Beeri Benjamin operaénekes és Híves Boglárka közösen pedig a zeneszerző A csitári hegyek alatt című művét énekelte el. Zongorán kísért Beeri Barnabás zongoraművész.

A fellépők: Beeri Barnabás, Híves Boglárka és Beeri Benjamin

Matula Ágnes interjúrészletekkel készült a Nyelvőrző című műsor archívumából, amelyekkel megemlékeztünk Maróti Istvánról, Wacha Imréről és Kemény Gáborról. Kemény Gábor nyelvészprofesszor most lenne 75 esztendős, két éve hagyott itt bennünket. Tiszteletbeli elnökünk, Grétsy László professzor öt évtizeden át dolgozott vele a Nyelvtudományi Intézetben és 30 évig az Édes Anyanyelvünk szerkesztőségében – ezekről a találkozásokról mesélt. Kiss Gábor, a Tinta Kiadó igazgatója a közös munkákról szólt. Kovács Gyula, az Édes Anyanyelvünk technikai szerkesztője pedig arról mesélt, hogy a szakmai munka hogyan vált barátsággá. Pomozi Péter, az ELTE docense egyetemi felvételi előkészítőre járt Kemény Gáborhoz, jószívvel emlékezett meg e korszakról.

Grétsy László Kemény Gáborra emlékezik

A közgyűlésen Juhász Judit elnök felkérésére Nyiri Péter és Kerekes Barnabás alelnökök számoltak be az Anyanyelvápolók Szövetsége 2022-ben végzett szakmai munkájáról. Nyiri Péter kiemelte legfontosabb rendezvényeinket, nyelvművelő kiadványainkat, az Édes Anyanyelvünk és a Magyaróra folyóiratokat. A magyar hetét, amelyet 2022-ben felvidéki központtal szervezett meg a Szövetség, különösen sikeresnek értékelte Nyiri Péter. Kerekes Barnabás elmondta, hogy 2022 az összehasonlítás éve volt, amikor rájöhettünk arra, a korábbi két esztendőben a járvány miatt mit veszítettünk el. Kerekes Barnabás beszámolójában megosztotta a közgyűléssel, hogy az 1960-ban alapított Kazinczy Alapítványból erednek a versenyek, a táborok, a Beszélni nehéz! mozgalom és az ifjúsági tagozat is.

Juhász Judit elnök, Kerekes Barnabás és Nyiri Péter alelnökök beszámolóik közben

Az anyanyelvi mozgalom e programjai 2022-ben több ezer, sőt tízezer honfitársunkat mozgattak meg. Balázs Istvánné pedig a Szövetség pénzügyi beszámolóját tartotta meg. A beszámolókat kiegészítette Némethné Balázs Katalin, aki az idei, 57. magyar nyelv hete főszervezőjeként mesélt az egyhetes rendezvénysorozatról. Kovács Zsuzsanna irodavezető tájékoztatott a taglétszám alakulásáról és a kapcsolattartási lehetőségekről. Müller Ferencné, a Felügyelő Bizottság tagja elmondta, hogy a Szövetség szakmai munkája 2022-ben is kiemelkedő volt.

Pillanatkép a közgyűlésről

A hozzászólások után Juhász Judit elnök megköszönve a közgyűlés munkáját zárszavában kiemelte, hogy a nemzedékek kézfogása jellemzi a Szövetség tevékenységét, ennek jegyében köszöntötte a közgyűlésen megjelent kilencvenéves bencés atyát és a huszonéves joghallgatót.

A közgyűlést követően rendezték meg a Beszélni nehéz! körök országos találkozóját Kerekes Barnabás tanár úr vezetésével.

A közgyűlésről készült videófelvétel itt érhető el. További fényképek itt.

(Reiser György felvételei)

Leave a Reply