Közösség és nyelv

Felhívás a 21. Kárpát-medencei Kossuth-szónokversenyre

Az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszéke, az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága meghirdeti a 21. Kárpát-medencei Kossuth-szónokversenyt felsőoktatási hallgatók számára.

A verseny célja: a közéleti, szakmai, pedagógiai szerepekre való felkészítés; a komplex nyelvhasználat színvonalának emelése; hagyományápolás.
A verseny időpontja: 2020. november 6. és 7.
A verseny helyszíne: ELTE Tanító- és Óvóképző Kar
(1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 40., 200-as terem)

FONTOS! A koronavírus-járvány esetleges második hullámára tekintettel a szervezők arra is készülnek, hogy a közösségi rendezvények korlátozása esetén a versenyt online formában tartsák meg. Ennek részleteiről a kormányzati és az egyetemi döntések ismeretében adnak tájékoztatást.

A verseny két fordulóból áll:

I. rész (november 6-án délután): Előre elkészített beszéd (maximum 6 perc), amelyet papír nélkül kell elmondani. A beszéd témája:
„Ilyen nagy dolog a Szabadság?” (Márai Sándor)

Kérjük a versenyzőket, hogy határozzák meg a beszéd fajtáját (bemutató, tanácsadó, törvényszéki) és szituációját. Érvelhetnek pró vagy kontra.

II. rész (november 7-én délelőtt): Rögtönzött beszéd (maximum 3 perc), melynek témáját a helyszínen közöljük.
A versenyhez – a hagyományoknak megfelelően – pénteken délelőtt retorikai konferencia kapcsolódik, amelynek témája: Modern retorikai fogások a kommunikációban.

Jelentkezni lehet a kiküldött tájékoztatóban található jelentkezési lapon ímélben, illetve levélben a következő címen: Pölcz Ádám adjunktus, ELTE TÓK Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszék, 1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 40.

A jelentkezési határidő: 2020. október 10.

További információ folyamatosan kérhető a szonokverseny15@gmail.com címen, illetve 2020. szeptember 15-étől a +36-1/487-8182-es, vagy a +36-1/487-8121-es telefonszámon.

Budapest, 2020. július 1.

Dr. Balázs Géza
az MNYKNT elnöke,
az ASZ alelnöke

Dr. Márkus Éva
habil. egyetemi docens,
dékán (ELTE TÓK)

Dr. Kiss Róbert Richard
a zsűri elnöke,
Prima Primissima díjas újságíró

Adamikné dr. Jászó Anna
professor emerita,
a verseny szervezője

Dr. Grétsy László
a zsűri tiszteletbeli
elnöke

Dr. Pölcz Ádám
adjunktus (ELTE TÓK),
a verseny szervezője

Leave a Reply