Közösség és nyelv

Felhívás az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából

2015. február 21. március 18th, 2017 Nincs hozzászólás

2000 óta február 21-e az anyanyelv nemzetközi napja. Az UNESCO ezzel a nappal szeretné felhívni a figyelmet a világ nyelvi sokszínűségére, gazdagságára, az anyanyelv vitathatatlanul fontos szerepére. Ehhez csatlakozva felhívást intézünk a Magyarország határain kívül élő magyarokhoz, osszák meg velünk anyanyelvükhöz való viszonyukat.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége határokon átívelő civil szervezet. Egyik fontos célja, hogy összekösse mindazokat, akik anyanyelvükként beszélik a magyar nyelvet. Ezt a célt szolgálja az anyanyelvápoló.hu oldal is, hiszen az internet segítségével a világon bárki csatlakozhat hozzánk, tájékozódhat tevékenységünkről. Óriási öröm látni, hogy ezt nagyon sokan meg is teszik, hiszen több ezer látogatónk van Magyarországon kívülről. Most hozzájuk szeretnénk szólni.

2009-ben, Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulóján, a magyar nyelv évében a Tinta Kiadóval közösen megjelentettük a Vallomások – Harminchárom jeles magyar kortársunk gondolatai anyanyelvünkről c. kötetet, amelyben két kérdést tettünk fel. Most ehhez hasonlóan szeretnénk kérni a Magyarország határain kívül élő magyar anyanyelvűeket, hogy válaszoljanak az alábbi két kérdésre és küldjék el számunkra:

1. Milyennek érzi most, 2015-ben, az anyanyelv nemzetközi napjának 15. évfordulóján anyanyelvünk állapotát, más népek anyanyelvéhez viszonyított helyzetét, valamint a magyarság megmaradásában és boldogulásában betöltött, illetőleg betölthető szerepét?

2. Hogyan fogalmazná meg egyetlen mondatban anyanyelvünkhöz fűződő kapcsolatát?

Beküldési határidő nincs, folyamatosan szívesen olvassuk a kérdésekre érkező válaszokat. Az év második felében egy külön oldalon szeretnénk közzétenni egy összeállítást, amelyet folyamatosan bővítenénk. Kérjük, hogy levelében írja meg nekünk nevét és lakhelyét.

A leveleket a posta@anyanyelvapolo.hu címre várjuk, vagy elküldhetik az alábbi űrlap kitöltésével is. Köszönjük!

  Név

  Email cím

  Lakhely

  Milyennek érzi most, 2015-ben, az anyanyelv nemzetközi napjának 15. évfordulóján anyanyelvünk állapotát, más népek anyanyelvéhez viszonyított helyzetét, valamint a magyarság megmaradásában és boldogulásában betöltött, illetőleg betölthető szerepét?

  Hogyan fogalmazná meg egyetlen mondatban anyanyelvünkhöz fűződő kapcsolatát?

  Leave a Reply