Közösség és nyelv

Felhívás közreműködésre az 56. magyar nyelv hetén

2022. március 18. március 28th, 2022 Nincs hozzászólás

Anyanyelvünk határtalan

Az Anyanyelvápolók Szövetségének minden évben egyik legjelentősebb rendezvénye évtizedek óta a magyar nyelv hete. Idén április 19-e és 26-a között tartjuk Anyanyelvünk határtalan mottóval. A megnyitó színhelye ezúttal a felvidéki Somorja lesz, ahonnan videóközvetítésünkkel a világ magyarsága is részt vehet az ünnepi eseményen. A részletes programot hamarosan közzétesszük.

Évtizedes hagyományunkhoz híven ezúttal is kérjük a határon inneni és túli közművelődési intézmények, iskolák csatlakozását a programsorozathoz. Irodalmi műsortól zenés összeállításig, vetélkedőtől városismereti sétáig, nyelvművelő feladatokra épülő szabaduló-szobáig az Anyanyelvünk határtalan téma szinte korlátlan szabadságot ad az ötletek megvalósításának. A lehetőségek között javasoljuk az idei évfordulósok: Tamási Áron, Mikszáth Kálmán, Gárdonyi Géza és Nemes Nagy Ágnes műveit is figyelembe venni.

Szövetségünk egyúttal pályázatot ír ki a helyi rendezvényről tudósító videóhíradás készítésére, amely 3-5 perces összeállításban, vagy csak egy-egy jellemző részlet megörökítésével a távoli nézőket is bevonja saját rendezvényük hangulatába.  A legjobb videókat az Anyanyelvápolók Szövetségének médiafelületein is közzétesszük. A pályázatok közül a szakmai zsűri kiválasztja a három legjobbat. Az első helyezett csapat 150, a második 100, a harmadik 50 ezer Forint jutalmat kap, és filmjeiket a magyar nyelv napján: november 13-án, a Pesti Vigadóban tartott gálaműsorunkban is levetítjük. (A videóhíradásokat május 15-éig link formájában várjuk a kovacs.zsuzsanna@anyanyelvapolo.hu címre.)

A magyar nyelv hetéhez való csatlakozás jelzését 2022. április 4-éig a kovacs.zsuzsanna@anyanyelvapolo.hu címre várjuk!

Az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöksége

Leave a Reply