Közösség és nyelv

Felhívás közreműködésre az 58. magyar nyelv hetén

„Csak őrizz meg bennünket, édes, / édes anyanyelv!”

Az Anyanyelvápolók Szövetségének egyik legnagyobb múltú rendezvénye a magyar nyelv hete, amelyet április 24-e és május 3-a között tartunk a kárpátaljai Vári-Fábián László Kossuth-díjas költő sorait kölcsönözve: „Csak őrizz meg bennünket, édes, / édes anyanyelv!” (Illyés Gyula fejfája előtt) címmel. A központi rendezvények helyszínéül idén – kárpátaljai barátainkkal közösen – többek között Beregszászt, Munkácsot és Nagydobronyt választottuk. Az ünnepi megnyitót a Nagydobronyi Líceumban tartjuk, beszédet mond dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke. Természetesen hagyományaink szerint Pécstől Széphalomig, Újvidéktől Kassáig, Miskolctól Mohácsig is sok-sok település közössége készül anyanyelvünk értékeinek felmutatására. A hét záróeseményének helyszíne a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum lesz.

Évtizedes hagyományunkhoz híven ezúttal is kérjük a határon inneni és túli közművelődési intézmények, iskolák csatlakozását a programsorozathoz. Irodalmi műsortól zenés összeállításig, vetélkedőtől városismereti sétáig, nyelvművelő feladatokra épülő szabaduló-szobáig „Csak őrizz meg bennünket, édes, / édes anyanyelv!” téma szinte korlátlan szabadságot ad az ötletek megvalósításának.

A magyar nyelv hetéhez való csatlakozást kérjük, 2024. április 8-áig a kovacs.zsuzsanna@anyanyelvapolo.hu címen jelezzék!

Az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöksége

Leave a Reply