Közösség és nyelv

Fiatal anyanyelvápolók tanácskozása Tahiban

2014. május 20. május 13th, 2020 Nincs hozzászólás

Domboldal, fák, mókusok, nyugalom, ismerkedés, értékes gondolatok és sok-sok nevetés. Ezek a szavak jellemezték leginkább a Tahitótfalun töltött „Gárdonyt”. A sokéves gárdonyi hagyományt követve, múlt hétvégén Tahiban gyűltek össze a fiatal anyanyelvápolók. Az ifjúsági tagozat kihelyezett tanácskozásán 7 középiskola képviselői és az ifjúsági vezetőségi tagok vettek részt.

Érték és hűség

Szombaton, a bemutatkozás és az ebéd után, beszélgetéssel kezdődött a program. Idén egy olyan személy volt a vendégünk, aki az ifjúsági tagozat munkájában hosszú éveken át aktívan részt vett. Ezúttal Benkő Péter Tamás mesélt magáról, a munkájáról, családjáról, és mindarról, amit fontosnak tartott megosztani a jelenlévőkkel. A házigazda Kerekes Barnabás tanár úr már a bevezetőben példaként állította Pétert a tizenévesek elé, és hamar kiderült, hogy nem is ok nélkül. Kevés olyan ember van (sajnos), aki annyi értéket olyan hitelesen tudna képviselni, mint ő. A többórás beszélgetés során az anyanyelvápolás mellett sok más, fiatalokat érintő téma is előkerült, mint például a párválasztás, a családi élet, a munkához való viszony és a külföld vagy itthon maradás kérdése. Legfontosabb értékként Péter a hűséget nevezte meg, értve ezalatt egyrészt a hűséget a körülöttünk lévő emberek iránt, akik bíznak bennünk, és akikért felelősséggel tartozunk, másrészt a hűséget önmagunk és az értékrendünk iránt.

Benkő Péter Tamás évekkel ezelőtt kezdte el átszervezni az ifjúsági tagozat munkáját
További képek a médiatárban »

Este a kreativitásé és a jókedvé volt a főszerep. A résztvevők kommunikációs játékok és helyzetgyakorlatok során ismerték meg jobban egymást és magukat. A testet, agyat (és főleg rekeszizmot) megmozgató programok végére nyoma sem maradt a délelőtti félénk tekinteteknek.

Tapasztalatcsere az anyanyelvápoló munkáról

Vasárnap délelőtt az ifjúsági vezetőségi tagok megbeszélést tartottak a nyári eseményekről és a szervezési feladatokról. Ezalatt a helyi csoportok képviselőit Kerekes tanár úr tájékoztatta az Anyanyelvápolók Szövetsége céljairól és munkájáról. Végül ötlet- és tapasztalatcsere zárta a hétvégét.

A fiatalok a hétvégét egy csoportképpel zárták
További képek a médiatárban »

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki kissé kialvatlanul, ugyanakkor mégis feltöltődve tért haza a tanácskozásról. Azt hiszem, ezzel a nagyjából 26 együtt töltött órával mindannyian gazdagodtunk, és nem csak a programokkal, hanem az együttlét élményével is. Először és sokadszor is nagyszerű megtapasztalni, hogy egy közösség vagyunk, ahova jó tartozni.

Dömötör Andrea

Leave a Reply