Szemle

Film és nyelv – filmnyelv

2012. március 21. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

A napokban megjelent az E-nyelv Magazin legújabb száma, melyek témája a film és nyelv – filmnyelv. A 2012. évi első lapszámot Deák-Sárosi László, költő, zeneművész, forgatókönyvíró szerkesztette. Az aktuális lapszám igazán sok oldalról közelíti meg a film és nyelv kapcsolatát és értelmezi a filmnyelv fogalmát. 

Gondolkodtunk-e már azon, hogy egyes sci-fikben a forgatókönyvírók és rendezők hogyan hoznak létre mesterséges nyelveket, vagy élesztenek fel holt nyelveket, mindezt persze úgy, hogy törekszenek a legautentikusabbak lenni? Pődör Dóra, a Károli Gáspár Református Egyetem docense, aki nem mellesleg az ír nyelv kiváló ismerője, ebbe nyújt nekünk betekintést, bemutatva a legismertebb példákat: a Gyűrűk Urától az Avatarig, és ír a Hellboy 2-ben való aktív közreműködéséről, amely során óírül kellett megtanítania a színészeket.

Skultéti Péter, rendező, producer írásában bemutatja azokat a filmklasszikusokat, amelyek a filmművészetben a nagy korszakváltásokat jelentették. Érdemes elolvasni áttekintését, hiszen olyan filmnyelvi momentumokra mutat rá, amelyek értelmezik azt, hogy egy film mitől lesz sikeres, netán Oscar-díjas.

Hogy milyen kapcsolat fedezhető fel a valóság és a filmvalóság között, illetve hogyan jelenik meg a nyelv és a kód az egyes művészetekben, főleg a filmművészetben, arról Németh M. Károly esszéista Látható világ – e-világ – Kontrasztok összemosódása a vizuális művészetekben című cikkében értekezik.

Miskovics Anna írásában két filmesztéta munkáját elemzi és értelmezi, melyek alaptémája, hogy művészet-e a film. A kérdés napjainkban is adott, ha csak arra gondolunk is, hogy élesen elválnak a szinemaszitik és a létjogosultságukért küzdő kis művészmozik. Deák-Sárosi László pedig Király Jenő A film szimbolikája című kötetsorozatát ismerteti.

Ebből a rövid áttekintésből is látható, hogy az idei év első száma is sok érdekességet és hasznos tudást tartalmaz, melyek még azok kíváncsiságát is felkelthetik, akik mindeddig csak laikus filmnézők voltak, mint én is.

A lapszám elérhető a http://e-nyelvmagazin.hu/lapszam/ oldalon.

Hugyecz Enikő Henriett

Leave a Reply