Közösség és nyelv

Hamarosan újranyit A Magyar Nyelv Múzeuma

A Magyar Nyelv Múzeuma, Széphalom

A hosszú kényszerpihenő után hamarosan országszerte újranyitnak a múzeumok, így ennek előkészítését már Széphalmon is elkezdtük. Igaz, március közepén a múzeum bezárt, de az ezt követő időszakban sem hagytuk magukra a látogatóinkat. Aktív online jelenléttel próbáltuk tartani a kapcsolatot a múzeum életét továbbra is nyomon követőkkel, a jövőben pedig –alkalmazkodva az új helyzethez – az előírt szabályok betartásával várjuk a vendégeket.

A Magyar Nyelv Múzeuma kiemelt területe a klasszikus magyar irodalom, így májusban elindítottuk a már régóta tervezett videósorozatunkat is a témában. A heti rendszerességgel jelentkező rövid filmekben a megszólalók számukra értékes, klasszikus magyar irodalmi szövegeket ajánlanak, elmesélik a  kiválasztott könyvhöz, műhöz fűződő élményüket. A sorozat legfontosabb célja, hogy olvasásra buzdítson, és hogy egy-egy író eddig kevésbé ismert művét is megismertesse a klasszikus magyar irodalom iránt nyitott közösséggel. Szeretnénk az olvasási kedvet újra feléleszteni, valamint rámutatni arra is, hogy teljesen más élményt adhat egy-egy kötelező olvasmány újraolvasása. Az elhangzott ajánlók szövegei honlapunkon a Klasszikus irodalom rovatban megtalálhatók.

A virtuális kertbejárás segítségével szórakoztató módon ismerheti meg az „online látogató” Kazinczy Ferenc egykori birtokát: a holnapon található térképen a megjelölt helyekre kattintva az előbukkanó, fotóval gazdagított információs ablakokból tájékozódhat az érdeklődő. Így olyan különlegességekre is rábukkanhat virtuális vendégünk, amelyek a kertben sétálva esetleg elkerülnék a figyelmét: hiszen megtalálható nálunk a Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulójára ültetett körtefa, a Tessedik-akác és az LY-szobor is.

Ahogy visszatér az élet a múzeumba, úgy kel újra életre a Széphalmi irodalmi herbárium is. A kertet olyan virágok díszítik hamarosan, melyeket Kazinczy és családja is kedvelt. Külön részben kapnak helyet a fűszernövények, megfigyelhetők a Török Zsófia által is használt gyógynövényeket, másutt örökzöldek pompáznak. Különlegességként néhány kevésbé elterjedt konyhakerti növényt is beszereztünk.

Jól érzékelhető, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a múzeum iránt, hiszen a jó idő magával hozza a kirándulási kedvet, melynek kulturális értéke mellett természeti kincsekben is gazdag múzeumunk mindig kedvelt helyszíne. Tervezett nyári programjainkat el kell halasztanunk, az általunk elképzelt formában sajnos egyelőre egyiket sem tudjuk megvalósítani. Az évről évre nagy érdeklődésnek örvendő Múzeumok Éjszakája programot a szervezők idén online formában valósítják meg, amelyhez A Magyar Nyelv Múzeuma is csatlakozott. Minden résztvevő intézményről megjelenik majd egy fotómontázsokból készített kisfilm és egy online kvíz a rendezvény közösségi oldalán és honlapján, melyet megjelenésekor közzéteszünk.

Tartsanak velünk továbbra is, valamint kövessenek bennünket Facebook-oldalunkon és a nyelvmuzeum.net weboldalon!