Közösség és nyelv

Hatéves A Magyar Nyelv Múzeuma

2014. április 23. november 18th, 2020 Nincs hozzászólás

Idén már hatodik születésnapját ünnepli A Magyar Nyelv Múzeuma, a hazánkban és Európában is egyedülálló intézmény, anyanyelvünk háza. A Széphalmon, Kazinczy Ferenc sírjától és emlékcsarnokától nem messze álló létesítmény 2008. április 23-án nyitotta meg kapuit, és azóta a magyar anyanyelvi művelődés egyik fontos fóruma lett. A nyelvmúzeum egy sajátosan összetett hely: közgyűjtemény, közművelődési-nyelvművelődési központ, tudományos műhely, nemzeti emlékhely-zarándokhely.

Széphalom már a reformkor óta a magyar nyelv és kultúra iránti elkötelezettség, a hazaszeretet jelképes helye, ahová ellátogatott Petőfi, Arany, Tompa. Széphalom a nyelvújítás időszakában „a magyar Weimar” lett, irodalmunk egyik központja. A hat éve működő nyelvmúzeum Kazinczy örökségét, a magyar nyelvvel való tudatos törődés évszázados hagyományait kívánja továbbvinni és átadni. Különlegesen izgalmas, a mai kor elvárásainak is megfelelő, ugyanakkor tartalmilag a hagyományokhoz maradéktalanul illeszkedő kiállításaival minden korosztályt megszólít, de leginkább a fiatalokat, hiszen rajtuk múlik nemzetünk jövője. Minden magyar nyelvhasználó felelős a magyar nyelvért, mert anyanyelvünk sorsa a magyar nyelvhasználókon múlik. Fontos, hogy a fiatalokban erősítsük az anyanyelv iránti kötődést, a nemzeti büszkeséget és öntudatot – erre napjainkban nagyon nagy szükség van.

A Magyar Nyelv Múzeuma meggyőződéssel vallja, hogy anyanyelvünk a kultúránk egyik alapja, nemzeti létünk hajléka, megmaradása ezért egyszersmind a magyarság megmaradását is biztosítja. A széphalmi intézmény tudományos és ismeretterjesztő munkája révén a nyelvi-irodalmi hagyományokra és a tudatos nyelvhasználatra, nyelvünk gazdagságára, illetve a nyelvi erkölcsi felelősség jelentőségére kívánja felhívni a figyelmet. Évente több tízezer látogatójával, egyidejűleg hét kiállításával, évi közel félszáz rendezvényével, mintegy száz múzeumpedagógiai foglalkozásával A Magyar Nyelv Múzeuma a hazai múzeumi hálózat egyik legkülönlegesebb, mindenkihez joggal és élményekkel szóló intézménye.

Forrás: PIM–A Magyar Nyelv Múzeuma blog

Leave a Reply