Játék és nyelv

Hatodszor versenyeznek az ifjú anyanyelvápolók Széphalmon

2020. február 17. február 23rd, 2020 Nincs hozzászólás

Ebben az évben február 21-én, pénteken rendezik az Anyanyelvi játékok – játékos anyanyelv elnevezésű vetélkedő döntőjét a Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeumában. A viadalra ebben az évben összesen 131 csapat nevezett Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, Felvidékről és a Kárpátaljáról. A verseny így összesen több mint 500 diákot mozgatott meg.

Az írásbeli selejtező után Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 12 általános iskola és 10 középiskola, Felvidéken 8 általános és 8 középiskola, míg Kárpátalján 4 általános és 4 középiskola versengett a döntőbe jutásért. A legjobb hat közé mindkét kategóriában három B.-A.-Z. megyei, két felvidéki és egy kárpátaljai csapat jutott.

Az általános iskolásoknál a következő iskolák kerültek be a legjobbak közé: Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből Miskolcról a Lévay József Református Gimnázium, Göncruszkáról a Talentum Református Tehetséggondozó Általános Iskola, Óvoda és AMI, Szirmabesenyőből a Szinyei Merse Pál Általános Iskola és AMI, Felvidékről, Komáromból a Munka Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és a Királyhelmeci Gimnázium, Kárpátaljáról a Beregszászi Magyar Gimnázium.

Középiskolásoknál a döntő mezőnyét a következő iskolák alkotják: Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, Miskolcról az Avasi Gimnázium és a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Sárospatakról az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium, Felvidékről, Komáromból a Selye János Gimnázium és a Királyhelmeci Gimnázium, valamint Kárpátaljáról a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézete.

Az iskolák versengése délelőtt a hat középiskolás csapat küzdelmével kezdődik, majd Kerekes Barnabásnak, az Anyanyelvápolók Szövetsége alelnökének Mindegy? című előadásával folytatódik. Délután a hat általános iskola méri össze tudását.

Leave a Reply