Ismeret és nyelv

Híres borneveink Mórtól Tokajig

Vajon a bikavér egy bor vagy tényleg a bikának a vére? Van-e különbség az olaszrizling és a rajnai rizling között? Honnan kapta nevét hazánk tokaji borkülönlegessége, az aszú? Ezekre a kérdésekre mind választ adunk cikkünkben, és sok más érdekességet is megtudhat megannyi szőlő- és borfajtáról.

Tokaji borfajták

Mint számos hazai bornevünk, a „tokajiak” is azon csoportba tartoznak, amelyben a bornév a szőlőfajta termelési helyére mutat rá, tehát tájegységről kapták nevüket. Kölcsey méltán írja a Himnuszban, hogy „Tokaj szőlővesszein / nektárt csepegtettél”, hiszen – egyedülálló mikroklímájának köszönhetően – ezen a vidéken készül hazánk egyik legfinomabb, legkülönlegesebb bora, a tokaji aszú. Nevét magáról az aszúsodás folyamatáról kapta, melynek során a Botrytis cinerea penészgomba idéz elő nemesrothadást a szőlőszemeken. Gondos borkészítési munkálatok után nagy cukortartalmú, édes desszertbort kapunk.

(kép forrása: www.selection.hu)

Egri bikavér

Az Eger környékéről származó borházasítás három fő hazai szőlőfajtából áll: kékfrankos, portugieser és kadarka. Jellemzője a gyümölcsös aroma, ám ami még ennél is érdekesebb, az a bikavér elnevezés eredete. A legenda szerint Eger vár ostrománál Dobó István várkapitány vörösbort hozatott a harcoló vitézeknek, melyre a török támadók azt gondolták, valódi bikavér, s attól erősödtek meg úgy a várvédők. A támadó seregnek annyira inába szállt a bátorsága, hogy nem folytatták a harcot a magyar várért. Ha a török időkben még nem is, de a 19. században már említésre került a bikavér elnevezés Ballagi Mór 1873-ban megjelent A Magyar Nyelv Teljes Szótára c. művében: „Bikavér (tréfás) – erős, sötét színű vörösbor.”

(kép forrása: www.mindmegette.hu)

Rajnai vagy olaszrizling

Közkedvelt, sokak által ismert fehérbor, mely az ugyanazon nevű szőlőfajtáról, a rizlingről kapta a nevét. Azt viszont kevesen tudják, hogy két fajtája is létezik ennek a szőlőnek. Az olaszrizling olasz vagy francia eredetű. Hazánkban többek között a Balaton északi részén található vulkanikus talaj miatt kiváló minőségű olaszrizling terem. Különlegessége, hogy gyakorlatilag bármely bor elkészítésére alkalmas. Testvére, a rajnai rizling eredete vitatott. Egyesek szerint a Rajna-vidékről származik, míg mások úgy tartják, az osztrák Wachau borászai által birtokolt borvidék Ritzling nevű hegye a szőlő- és névadó terület. Egy biztos, nemzetközileg elismert a rajnai rizling minősége, elegáns és sokszínű bor, más-más karaktert mutat termőhelytől függően.

(kép forrása: www.wikipedia.org)

Soproni kékfrankos

A fűszeres karakterű száraz vörösbor szőlőfajtája a kékfrankos, magyarországi fővárosa Sopron. A hagyomány úgy tartja, hogy nevét a Napóleon seregében szolgálatot tevő katonák pénzéről kapta, ugyanis a jobb minőségű borokat csak az értékesebbnek számító kék színű papírpénzért mérték a katonáknak. A soproni kékfrankos-ültetvényt a világ legnagyobbjának tartják, mintegy 1.140 hektáros termőterületével.

(kép forrása: www.utisugo.hu)

Móri ezerjó

A magyar történelmi fehérbor szőlőfajtája, az ezerjó, hungarikumnak számít. Magyarországon igen elterjedt, a budai szőlőkről kapta a nevét, ahol hajdan közkedvelt fajta volt. A Mór környéki lankákról származó szőlők bora a legjobb minőségű hazai viszonylatban. A Móri ezerjó 2003-ban elnyerte a Magyar Zászlósborok rendjének kitüntetését.

Gillich Katalin

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Leave a Reply