Ismeret és nyelv

Hogyan kívánjunk kellemes húsvéti ünnepeket? – a húsvét helyesírása

2015. március 29. március 18th, 2017 8 hozzászólás

Húsvét közeledtével megsokasodnak a jókívánságok, a kellemes húsvéti ünnepeket kívánó feliratok az áruházakban vagy épp a reklámokban. Karácsony táján már írtunk az ünnepnevek helyesírásáról, ezt felelevenítve szeretnénk néhány tanácsot adni most, hiszen a húsvét helyesírása végtelenül egyszerű.

Idézzük fel a szabályt!

„Kis kezdőbetűvel írjuk az ünnepneveket, a nevezetes napokat, a rövidebb-hosszabb időszakokat, a történelmi eseményeket jelentő szavakat, szókapcsolatokat (bár olykor nem kicsi az érzelmi töltésük): március tizenötödike, a felszabadulás napja, május elseje, az alkotmány ünnepe, karácsony, húsvét, anyák napja, nemzetközi nőnap, pedagógusnap, vasutasnap, ötéves terv, a honfoglalás, a mohácsi vész, a szabadságharc, a debreceni országgyűlés, a francia forradalom, a nagy októberi szocialista forradalom, a nagy honvédő háború stb.” (MHSz. 145.)

Tehát ha kellemes húsvéti ünnepeket vagy áldott, békés húsvétot kívánunk valakinek, tegyük ezt kis kezdőbetűvel – kivéve a mondat elején!

Husvét vagy húsvét?

Bár kiejtésben a rövidített alak az elterjedt, írásban hosszú ú-val írjuk a húsvétot. Nem ok nélküli ez az írásmód, hiszen a húsvét szavunk összetett szó, előtagja a hús, utótagja pedig a vét, mint a vétel, vevés rövidítése. A szó etimológiáját tekintve az elnevezés onnan ered, hogy húsvét volt az, amikor a negyven napos böjt után az emberek ismét vehettek magukhoz húst.

A Húsvét-szigetektől Nagyszombatig

Ne feledjük azt sem, hogy a húsvéti időszak már virágvasárnappal megkezdődik, majd ezt követi nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat, húsvétvasárnap és húsvéthétfő.

Ha a földrajzi nevek helyesírása szerint közelítenénk meg a fent említetteket, akkor könnyen a Húsvét-szigeten vagy Nagyszombatban találnánk magunkat. Persze az ünnepneveinknek ezekhez semmi közük, így hát mi is csak áldott, békés húsvéti ünnepeket tudunk kívánni minden olvasónknak! Kisbetűvel.

Muszka Ágnes

8 hozzászólás

 • QuikFit szerint:

  Na tessék, be tetszett ugrani! :-) Húsvét-sziget. Egyes számban. (Ahogy a belinkelt Wiki oldal is írja.)
  Javaslom javítani a cikkben. Mindkét helyen.

  • George RONA szerint:

   akkor azt is, hogy igen is van köze, mert a Paasch-Eyland-ot azt azért kapta, mert köze volt a húsvét ünnepéhez

   The name “Easter Island” was given by the island’s first recorded European visitor, the Dutch explorer Jacob Roggeveen, who encountered it on Easter Sunday (5 April) in 1722

 • Attila Szigmond szerint:

  A húsvéti időszak Húsvét vigíliájával (előestéjétől) kezdődik, ami katolikus számítás szerint nem nagyszombati esemény (ezen a napon az Anyaszentegyház a sírnál virraszt, szemben Húsvéttal, amikor a feltámadásnak örvend). A nagyhét a nagyböjti időszak része. A Húsvét pedig számomra megéri, hogy nagybetűvel írjam, akkor is, ha így szabályba ütközik. Ki tudja, még meg is változhat…

 • norbi szerint:

  csősztok

 • norbi szerint:

  csősztok
  fiuk lányok

 • norbi szerint:

  na nem irtok rám hüjék

 • Alfréd Tücsök szerint:

  A hülyeséget is lehet pontos j-vel írni, mert az valakinek megéri

Leave a Reply