Játék és nyelv

Hosszú vagy rövid? Itt a legújabb helyesírási kvízünk!

2014. szeptember 10. 4 hozzászólás

Helyesírási tesztből sosem elég. Mi legalábbis még nem tudunk kifogyni az ötletekből. Ezúttal olyan szavakat gyűjtöttünk össze, melyek esetében talán nem egyértelmű, hogy hosszú vagy rövid magánhangzó szerepel-e bennük. Legutóbbi tesztünkben a toldalékolás szabályaira kérdeztünk rá, ezt mostanáig csaknem 2500-an töltötték ki. A legkönnyebb kérdésnek a tollal bizonyult, ezt 10 emberből 9 helyesen írná, a Baloghhoz helyes alakjának kiválasztása azonban csak a kitöltők 29%-ának sikerült. Szándékaink szerint a mostani teszt egyszerűbb lesz, kíváncsian várjuk, hogyan boldogulnak majd olvasóink az egyes kérdésekkel.

Ha valaki a 20+1 kérdés megválaszolása után tovább játszana, az még több helyesírási kvízt talál ittSegédanyagként most sem ajánlhatunk mást, mint A magyar helyesírás szabályait. Sikeres kitöltést, jó játékot kívánunk! :)

4 hozzászólás

 • Egy Jó Helyesíró ;) szerint:

  Könyörgöm, a tízed/tized szót kétféleképpen is lehet írni! Az is sajnálatos, hogy a nemrég változott búra és árbóc szavakat (tudom, hogy régi, frissítésre szorul) nem fogadja el! Amúgy jó kis kvíz! :)

 • Sz.E.J. szerint:

  Az mióta rövid, hogy “túrós”??? Szótő: túró, mögötte csak egy toldalék van… vagy ez is egy mostani változás? Annak elég bugyuta és értelmetlen…

  • Cs.B. szerint:

   A szólásban nem túrós (tejtermékes) szerepel, hanem túros, azaz habos. Az a hab, ami a ló hátán az izzadság miatt képződik különösen a nyereg környékén, ahonnan nem tud elpárologni (túrzás-habzás). Ha a ló közös nem vigyáznak rá annyira, mint ha sajátjuk lenne, ezért túlhajszolják, és nem ápolják megfelelően. Én legalábbis így következtetem.

  • Aladár Molnár szerint:

   A túros szó a népnyelven sebest jelent. Szegény közös lovat annyira hajtják, hogy kisebesedik a háta.

Leave a Reply