Játék és nyelv

„Idegen nyelveket tudni szép, a hazait pedig lehetségig mivelni kötelesség.”

A Kölcsey Ferenctől kölcsönzött mottóval 2023. augusztus 21-25. között rendezték meg a Kazinczy Anyanyelvi Tábor. Az elért versenyeredmények alapján Kárpátalját négy diák képviselte: Ádám Edina, Barta Szintia, Borgátó Jázmin és Szántó Boglárka.

Hosszú vonatút után érkeztünk meg a tábor helyszínére, a Kazinczy Ferenc Gimnáziumba, ahol szeretetteljes fogadtatásban részesültünk, majd ezt követően elfoglaltuk a kollégiumi szobákat. A barátságos és nagylelkű légkör rögtön magával ragadta a táborozókat. Miután Batári Antal és Horváth-Bárány Réka táborvezetők ismertették a programot, Kovács László, a somorjai Madách Imre Magyar Tannyelvű Gimnázium nyugalmazott igazgatója betekintést adott a nevek kialakulásába, mögöttes jelentésükbe. Bordi András Kazinczy- és Wacha Imre-díjas rádióbemondó vezetésével ismerkedési estet tartottunk játékos kommunikációs gyakorlatokkal.

A hét további napjai során számos érdekfeszítő előadáson és foglalkozáson vettünk részt. Kerekes Barnabás Kazinczy-díjas tanár, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke segítségével készültünk a Szép magyar beszéd versenyre, bővítve tudásunkat a nyelvi és magatartáskultúra összefüggéseivel, illetve elsajátíthattuk a „Beszélni nehéz!” jelölésrendszerét. Lanczendorfer Zsuzsa néprajzkutató, Kazinczy-érmes egyetemi docens előadásán betekintést nyertünk a magyar népköltészet humoros oldalába. Pölcz Ádám egyetemi adjunktus, az ELTE TÓK Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszék tanszékvezetőjével szövegolvasási- és szerkesztési, valamint helyesírási gyakorlatokat végeztünk. Rávezetett minket arra, hogyan győzzünk meg másokat indulatok nélkül a Szóba zárt hatalom előadás során. Grábics Júlia Kazinczy-díjas tanár, Lőrinczy Anna, a Kazinczy Ferenc Gimnázium magyartanára, továbbá Batári Antal táborvezető által vezetett programok során mély tudásra tehettünk szert. Horváth-Bárány Réka és Horváth Krisztina, a Kazinczy Ferenc Gimnázium tanárai drámapedagógia foglalkozásán is részt vehettünk, amely során játékos keretben átélhettünk különböző szituációkat. Gecsei Kolos, a Kazinczy Ferenc Gimnázium tanárának előadásán megtanulhattuk, hogyan ismerhetjük fel a manipuláció eszközeit.

Sor került a tábor alatt a „kis Kazinczy” és a „kis Édes anyanyelvünk” versenyre, amelyeken diákjaink is sikeresen helytálltak. 3. helyezett lett Borgátó Jázmin az előbbi, Ádám Edina az utóbbi versenyen.

A hét során megismertük Győr nevezetes helyeit Pintér Ildikó, a Kazinczy Ferenc Gimnázium tanára, egyben kollégiumvezető vezetésével. Városnéző sétát tettünk, megnéztük a Püspökvárat, ahol a magasból ráláthattunk a város szépségére. Közös énekléssel, szavalással és saját novellaolvasással zárult a hét. A tábor összehozta nemcsak az anyaországi, de a külhoni magyarokat egyaránt. Szoros barátságok alakultak, amelyek a határon is átívelnek.

Hálával tartozunk a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetségnek a lehetőségért, illetve a tábor szervezőinek és az előadóknak a felejthetetlen emlékekért és ismereteink gazdagításáért. Köszönetet szeretnénk mondani továbbá kísérő tanárunknak, Szántó Editnek, az Anyanyelvápolók Kárpátaljai Szövetsége elnökének és minden tanárnak, akik bíztattak és támogattak minket.

Barta Szintia, a II. RF KMF Szakgimnáziuma számvitel és adóügy II/4 szakos diákja

Leave a Reply